Mesić i Marović zatvaraju ratnu knjigu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić i predsjednik državne zajednice Srbije i Crne Gore Svetozar Marović suglasili su se u srijedu u Beogradu da treba što prije riješiti otvorena pitanja koja još postoje između dviju zemalja, te "zatvoriti knjigu rata" i od ove regije napraviti sigurnu zonu u kojoj će biti ugodno živjeti.

Dvojica predsjednika ocijenila su da je u posljednje vrijeme učinjeno puno u razvoju dobrosusjedskih odnosa Hrvatske i SCG, da su intenzivirani kontakti na svim razinama, te da dvije zemlje na međunarodnom planu povezuje isti cilj - ulazak u Europsku uniju.

Mesić je novinarima nakon susreta s Marovićem kazao da postoji pravni okvir, zakoni i sporazumi koji osiguravaju unapređenje suradnje i rješavanje otvorenih pitanja, pri čemu je posebno istaknuo pitanje nestalih, prognanih i izbjeglih, te pitanje imovine pravnih i fizičkih osoba u obje zemlje.

"Sve to treba riješiti kako bi se knjiga posljednjeg rata što prije zatvorila", kazao je Mesić. "Sada smo u fazi kada treba sanirati ratne posljedice, uspostaviti dobre odnose i okrenuti se budućnosti", kazao je Mesić i dodao da se ne smije zaboraviti što je bilo i da pred sudovima, domaćim i Haaškim sudom, treba utvrditi individualnu odgovornost.

Mesić je ponovio važnost suradnje s Haaškim sudom, kako bi "konkretni Srbi, konkretni Hrvati i konkretni Bošnjaci odgovarali za konkretna kaznena djela, da bi se prestalo optuživati kolektivitete".

Također, Mesić je naglasio potrebu konkretne regionalne suradnje "jer ćemo na taj način biti prepoznati kao dobri partneri u svijetu". Uz dobro funkcioniranje pravne države, kazao je, od regije se može napraviti prostor na kojem će sigurno i ugodno živjeti svi građani.

"Građani obje zemlje moraju shvatiti da ne smijemo robovati prošlosti, nego da se moramo okrenuti budućnosti", kazao je Mesić, dodajući da je predsjednika Marovića pozvao u posjet Hrvatskoj.

Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li njegov posjet Kosovu da želi preuzeti ulogu lidera u regiji, hrvatski predsjednik je odgovorio da "nema takvu namjeru ili iluziju", već da je i taj posjet u funkciji stvaranja mirnijeg, sigurnijeg i kvalitetnijeg života građana, te da je u tom kontekstu i njegov susret s predstavnicima hrvatske manjine u Subotici, na Kosovu i u Crnoj Gori, kao i predstavnicima Srba izbjeglih iz Hrvatske.

Mesić je, na pitanje hoće li, s obzirom na njegovu izjavu da krivnju za ratne zločine treba individualizirati, Hrvatska povući tužbu protiv SCG pred Međunarodnim sudom pravde u Den Haagu, kazao da "nema mandat" za odgovor na to pitanje, jer je to stvar hrvatske Vlade.

Odgovarajući na pitanje o popisu od 1400 Srba osumnjičenih za zločine u Hrvatskoj tijekom rata, hrvatski predsjednik je rekao da što prije treba utvrditi za koga postoje osnovane sumnje za optužbe, a druge skinuti s tog popisa, jer, kako je kazao, "na žalost, to već predugo traje".

Na pitanje hoće li dvojica predsjednika podržati inicijativu da se u državama regije 11. srpnja, dan kad se obilježava srebrenička tragedija, proglasi danom žalosti, Mesić je kazao da taj zločin - najveći nakon Drugog svjetskog rata - ne bi trebalo relativizirati s nekim drugim zločinima. Marović je kazao da ta odluka ne ovisi o njemu, podsjetivši da je Savjet ministara, vlada državne zajednice, oštro osudila taj zločin "koji je simbol i paradigma ubijanja i zla".

Marović je u izjavi novinarima izrazio uvjerenost da će i najnoviji posjet predsjednika Mesića pridonijeti daljnjem razvoju stabilnih i dobrosusjedskih odnosa u regiji.

U razgovoru, kazao je Marović, ponovili su privrženost europskim ciljevima i izrazili spremnost da se na temelju prošlogodišnjeg Sporazuma o europskim integracijama dvije zemlje međusobno podržavaju i pomažu. Podsjetio je da je SCG podržala hrvatskog veleposlanika Davora Božinovića u imenovanju na dužnost predsjednika Dunavske komisije, te naglasio da će SCG podržati kandidaturu Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a.

"Očekujemo podršku Hrvatske za naš ulazak u Partnerstvo za mir i Jadransku povelju. Srbija i Crna Gora želi Hrvatskoj uspjeh na putu ka EU, jer što su naši susjedi bliži Europi, to smo bliži i mi", kazao je Marović, dodajući da se nada da će SCG nadoknaditi propušteno i da će 2005. godina biti godina uspjeha na putu ka europskim integracijama.

Predsjednik Mesić se u Beogradu sastao i sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom i predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, s kojim u srijedu poslijepodne odlazi u Suboticu, gdje će se sastati s predstavnicima vlasti, hrvatske manjine i Srba izbjeglih iz Hrvatske. Svoj trodnevni posjet SCG hrvatski predsjednik nastavlja u Prištini, Podgorici i Tivtu.

(Foto: Tanjug)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara