Mesić i Prvanov: Bugarska će pomoći Hrvatskoj u približavanju EU

Mesić i Prvanov: Bugarska će pomoći Hrvatskoj u približavanju EU
HRVATSKA već rješava neka pitanja nužna za ulazak u Europsku uniju, a Bugarska će joj u tome od 2004. godine intenzivnije pomagati, rekli su u ponedjeljak u Sofiji hrvatski predsjednik Stjepan Mesić i njegov bugarski kolega Georgi Prvanov.

Hrvatska je prošli tjedan primila "upitnik" Europske komisije s oko 2.500 pitanja na osnovu kojih će se stvarati mišljenje o hrvatskoj kandidaturi za EU.

"Očekivali smo 4.000 a dobili 2.500 pitanja, što pokazuje da smo jedan dio rješenja već našli", rekao je Mesić nakon sastanka s bugarskim predsjednikom.

Mesić i Prvanov također su naglasili da će Bugarska svojim iskustvom pomagati Hrvatskoj u tehnologiji pregovaranja s Europskom unijom.

"U Bugarskoj će se poslije završetka pregovora osloboditi stručni i pregovarački potencijal koji će biti na raspolaganju Hrvatskoj", rekao je Prvanov. "Spremni smo pružiti stručnu pomoć utemeljenu na svojim iskustvima, zato što Bugarska želi da Hrvatska uđe u Europsku uniju", dodao je bugarski predsjednik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Očekuje se da će Bugarska pregovore o članstvu završiti 2004. godine, kao i Rumunjska, a ulazak u Uniju očekuje 2007.

Dva su izaslanstva u ponedjeljak potpisala Ugovor o socijalnom osiguranju i Program kulturne, prosvjetne i znanstvene suradnje od 2003. do 2005. godine.

Hrvatski će se predsjednik poslijepodne sastati s bugarskim premijerom Simeonom Saksokoburgotskim, i predsjednikom parlamenta Ognjenom Gerdžikovim, a održat će i predavanje u Bugarskom diplomatskom društvu.

Boravak u Bugarskoj Mesić završava u utorak posjetom crnomorskom ljetovalištu Varni.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara