Mesić izvanredno promaknuo nasilnog generala Kruljca

U POVODU obljetnice Oluje, predsjednik Republike Stjepan Mesić izvanredno je u čin generala pukovnika promaknuo generala bojnika Mladena Kruljca, koji je u vojnim i inim krugovima poznat po svojim kriminalnim radnjama i nedoličnom ponašanju.

Kruljac je u ratu bio zamjenik zapovjednika Kopnene vojske, a 4 godine vršio je i dužnost zapovjednika zbornog područja. Prošao je brojna hrvatska ratišta, te je tijekom agresije dva puta i ranjen. Odlikovan je s čak 11 medalja i najviših odličja.

Ipak, njegovo promaknuće, osim što nije u skladu s ustrojem Oružanih snaga, nije niti najmanje moralno. Inače na mjestu zamjenika zapovjednika grane Oružanih snaga može biti general bojnik, ali nikako general pukovnik.

No, to nije ono zbog čega su zgroženi brojni vojni dužnosnici. Promaknuće generala Kruljca delikatno je prvenstveno zbog njegovih navodnih kriminalnih radnji u Slavonskom Brodu, gdje je rođen, kao i zbog činjenice da u njegovom vojnom dosjeu postoji poveći broj prijava i provođenja istraga za nasilno ponašanje u kafićima, te pijančevanje.

Prijave protiv generala Kruljca redom su odbacivane i nijedna od njih nije rezultirala njegovom odgovornošću.

Prema riječima Ante Prkačina, koji se skupa s Željkom Antunović glasno pobunio protiv imenovanja, Kruljac je nasilna osoba poznata po maltretiranju ljudi, demoliranju kafića i reketarenju poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Javnosti je Kruljac poznat i kao tajni suvlasnik diskoteke Monaco, koja je izgorjela prije trostrukog ubojstva braće Prgomet i Gorana Begića. Nemili događaj kojeg se nerado prisjeća cijeli Slavonski Brod, dogodio se prije godinu dana, a Kruljca se s njim itekako povezivalo. Ubojstvo se tada neslužbeno tumačilo kao sukob dvaju klanova, i to onog Ante Prkačina i Mladena Kruljca.

Špekuliralo se i da sam Kruljac ima zaštitu predsjednika Mesića, što se navodi u Jutarnjem listu.

Godine 1999. Kruljac je optuživan da je s desetak znanaca demolirao kavanu Jazz u Slavonskom brodu, a zbog maltretiranja svoje poznanice u hipermarketu Billa prijetio je tamošnjim vodećim ljudima.

U medijima ga se teretilo i za fizičko maltretiranje slavnoskobrodskog poduzetnika Tomislava Opačka.

Iako sudski postupak nije završio, nadležni u MORH-u, Glavnom stožeru i Uredu predsjednika očito su zaključili da general Kruljac ne može biti povezan sa svim ubojstvima, te da će njegovo promaknuće biti pozitivno za vojni sustav.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara