Mesić kaže da se Perković po drugoj funkciji sastao sa Zagorcem

Mesić kaže da se Perković po drugoj funkciji sastao sa Zagorcem

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić i po drugi puta je zanijekao da je njegov savjetnik Saša Perković nudio nagodbu generalu Vladimiru Zagorcu. Sve je bilo u dogovoru s Glavnim državnim odvjetnikom, Perković je ovlašten za sastanke ove vrste, a Zagorec je taj koji je tražio nekoga iz Ureda predsjednika, tvrdi Predsjednik, više od mjesec dana nakon izbijanja afere, i nekoliko dana nakon objave navodnog sadržaja snimke sastanka Perković-Zagorec.

On se ne slaže sa sutkinjom Christinom Forstner, koja tvrdi da je rekla da je nakon suđenja rekla kako se iz sadržaja DVD-a vidi kako je Perković nudio Zagorcu nagodbu, a također  osporava i tvrdnje da njegov savjetnik učinio nešto što nije u opisu njegovog posla.

"Budući da je Saša Perković i profesionalno savjetnik za sigurnost, ujedno i potpredsjednik Vijeća za koordinaciju obavještajnih službi, u toj funkciji odlazi u Beč i razgovara. Jedino što je mogao on je i učinio, (a to je) da je Zagorcu rekao da materijale koje ima da, a onaj koji o tome odlučuje - odlučit će dalje što će",  kazao je Mesić u Orahovici na završnoj svečanosti projekta "Djeca zajedno".

Sve je bilo u dogovoru s Bajićem

Tvrdnju da ništa nije nudio Zagorcu u zamjenu za informacije objašnjava time što to nije njegova funkcija, i ističe kako nije došlo do miješanja u tuđe funkcije, u ovom slučaju Državnog odvjetništva. Sve se, kako tvrdi, događalo u dogovoru s Mladenom Bajićem.

"Niti Ured niti ja ne možemo nikoga pretvoriti od optuženog ili osumnjičenog, u zaštićenog svjedoka, niti je to moja funkcija"kaže Masić, i nastavlja "Ja se nisam ni u čiji posao miješao, već sam u dogovoru s državnim odvjetnikom poslao čovjeka da dođe do određenih materijala do kojih smo smatrali da možemo doći. Kada završe ratovi u svijetu onda u ratovima profitiraju ratni profiteri koji završe u zatvoru. Na žalost, kod nas još uživaju u onome što su opljačkali narodu i ovoj državi", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zagorec je tražio nekoga iz Ureda predsjednika

"Radi se o tome da je odbjegli Zagorec poručio posredstvom novinara Romana Bolkovića da bi htio otkriti račune i transfere novca koji je opljačkan iz Hrvatske, te da bi poslao svog partnera. General Zagorec tražio je jedino predstavnika predsjedničkog Ureda. Zvali smo državnog odvjetnika g. Bajića, on je to prihvatio", kaže Mesić.

Sigurnost generala bez dana na ratištu

Kako Zagorec pokušava spriječiti svoje izručenje tvrdnjama da je u Hrvatskoj ugrožen, Masić je upitan i o tome hoće li mu se garantirati sigurnost ako se vrati u Hrvatsku na suđenje.

"Hrvatska najodlikovanijem hrvatskom generalu, koji nije ni sata proveo na ratištu, kao i njegovoj obitelji, garantira sigurnost kao i svim drugim građanima", odgovara Predsjednik u maniri načelnika Ureda ravnatelja policije Krunoslava Borovca, koji je jučer za jedan dnevni list također rekao da se Zagorec ne razlikuje od drugih građana, po pitanju zaštite koje mu može pružiti policija.

Da nije poslao nikoga nakon Zagorčeve ponude, isti bi ga kritičari napali

Ja sam učinio samo ono što sam trebao učiniti, tvrdi Predsjednik i dodaje kako su njegovi kritičari otvorili ovu aferu na umjetan način. Da je postupio drugačije, isto bi ga napali, smatra on.

"Da su oni (kritičari) saznali da je odbjegli general Zagorec poslao poruku da želi otkriti transfere novca, da želi otkriti račune s kojih su išli ti novci i na čijim su računima završili ti novci, a da ja nisam htio nikoga poslati da preuzme te materijale, svi bi me oni napali i rekli zašto kao građanin nisam reagirao. Isti ti napadali bi me da nisam poduzeo ono što sam trebao", kazao je predsjednik Mesić.

Foto: H.P., AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara