Mesić: KIM bi trebalo prodati onom tko će pomoći da mljekara profunkcionira

Mesić: KIM bi trebalo prodati onom tko će pomoći da mljekara profunkcionira

HRVATSKI se predsjednik Stjepan Mesić u današnjoj emisiji "S predsjednikom uz kavu" Hrvatskog radija osvrnuo na prodaju Karlovačke industrije mlijeka (KIM), prijedlog puštanja generala Gotovine na slobodu te ne činjenicu kako prema njegovom mišljenju za Antu Đapića nema mjesta u novoj vladi.

"KIM bi trebalo prodati onome tko će pomoći da mljekara profunkcionira, da kooperanti dobiju dodatni motiv za proizvodnju mlijeka te da se otvore nova radna mjesta. Nije najbolje rješenje da se mljekara da onome tko se ne bavi mljekarstvom", izjavio je predsjednik Mesić. Što se tiče prodaje KIM-a Chemodermu, Mesić je rekao kako bi "čitav slučaj trebalo istraži od početka" te da bi "nadležna tijela trebala utvrditi kuda je otišlo 40 milijuna maraka kredita kojim je Miroslav Kutle 90-ih opteretio KIM".

"Teško mi je zamisliti da je izvediva Gotovinina obrana sa slobode"

Predsjednik Mesić se tokom razgovora osvrnuo i na zahtjev obrane generala Ante Gotovine da se generalu omogući čekanje suđenja na slobodi.
 
"Što znači garancija Crkve, koje će posljedice Crkva snositi ako se Gotovina ne pojavi pred sudom", komentirao je Mesić najavu da će za Gotovininu slobodu i Crkva dati svoje jamstvo. "Za prihvaćanje prijedloga Gotovinine obrane bitna su isključivo jamstva Vlade, koja ima instrumente da ta jamstva i ispuni", rekao je.

"Pozicija generala Gotovine danas bi bila znatno bolja da mu HDZ-ova vlast 90-ih nije onemogućila razgovor s haškim istražiteljima. Gotovina je četiri i pol godine bio u bijegu, i sada, što god mi mislili o tome, iako bih i osobno volio da se brani sa slobode, teško mi je zamisliti da je to izvedivo", rekao je predsjednik dodavši kako sam "ne može jamčiti za generala Gotovinu, jer nema instrumente kojima bi mogao kontrolirati hoće li se netko pojaviti na sudu, ali te instrumente ima Vlada".

"Nema razloga za Prekovićevu smjenu"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić je danas prokomentirao i slučaj Vladimira Zagorca te tom prilikom izrazio uvjerenje da će austrijski vrhovni sud potvrditi prvostupanjsku odluku da se Zagorca izruči Hrvatskoj, dodavši kako "Austrija nema razloga štiti bilo koga, pa tako ni Zagorca".

Mesić je tijekom razgovora odbacio mogućnost da savjetnika Sašu Perkovića smjeni zbog susreta sa Zagorcem u Beču, jer prema njegovom mišljenju "za to nema ni jednog razloga jer je Perković samo obavio zadatak" koji su mu dali Bajić i on.

"Za lažnog magistra nema mjesta u novoj vladi"

Mesić se osvrnuo i na magistarsku karijeru Ante Đapića te rekao: "S obzirom na magisterij, ja bih očekivao da će to biti znanost, ali navodno da je taj magisterij doveden u pitanje. Ja ne vidim mjesto u novoj vladi za gospodina Đapića upravo zbog tog magisterija. U svijetu, u javnom i političkom životu, nema mjesta za onoga tko na takav način pokušava doći do akademske titule."

I.M.
Foto: H.P. (Index arhiva)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara