Mesić o američkim izborima, o reakcijama na njegovu izjavu

KOMENTIRAJUĆI američke predsjedničke izbore, za današnjeg boravka u Šibeniku predsjednik Stjepan Mesić je rekao kako će Hrvatskoj najviše odgovarati upravo onaj predsjednik kojeg izaberu građani SAD-a.

Osvrnuvši se ponovno na svoju izjavu da Hrvatska i Crna Gora nikad nisu ratovale te na reakcije koje je izazvala, Mesić je kazao da mu je "dosadilo, ali da ga pomalo i zabavlja da ga oni koji nisu znali što se u Hrvatskoj događa 1971. danas uče patriotizmu. Također je rekao da ga patriotizmu uče i oni koji se s njim nisu usudili ukrcati na "Slaviju" i probijati blokadu Dubrovnika.

Mislite li da je 1990. bilo lako otići u Beograd kad je svijet još bio sklon Jugoslaviji!? I da se sada sve to zaboravi i da se postavlja pitanje jesam li ja patriot, zapitao se Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponovio je da je izjava zvučala malo nespretno, "ali samo ako se izvadi iz konteksta". Kako je izjavio, govorio je o dijelu povijesti prije Domovinskog rata.

"Govorio sam da su Hrvati i Crnogorci bili u različitim vojskama i borili se za različite interese. Ali da se kao nacije Hrvatska i Crna Gora nikad u povijesti nisu sukobile. Naravno da se zna na čijoj su strani bili Crnogorci u vrijeme agresije na Hrvatsku. Morao bih biti izvan sebe da to ne znam. Pa u opsadi Dubrovnika bilo je najviše upravo Crnogoraca", izjavio je Mesić.

Na novinarsko pitanje kako komentira vijest da je POA ispitivala novinarku Helenu Puljiz u vezi s radom Ureda predsjednika Republike, Mesić je odgovorio kako o tomu ništa ne zna osim ono što je pročitao u novinama."POA ima pravo prikupljati podatke, samo to treba činiti na zakonit način. Ako je u tom postupku bilo zlouporaba, netko će morati odgovarati", rekao je Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara