Mesić o pismu EU Hrvatskoj u vezi s američkim zahtjevom o neizručivanju

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je u srijedu u Zagrebu kako Hrvatska traži rješenje za zahtjev SAD-a o neizručivanju američkih državljana Međunarodnom kaznenom sudu, a koji bi bio u skladu s preporukama Europske unije.

"Vjerujem da ćemo naći zajednički izlaz", rekao je predsjednik Mesić novinarima zamoljen da, tijekom posjeta tvornici mliječnih proizvoda LURA, komentira pismo koje je EU u vezi s američkim zahtjevom uputila Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatska je od Europske unije u utorak primila pismo u kojem je Bruxelles, u povodu američkih nastojanja da potpiše bilateralni sporazum s Hrvatskom o neizručenju Amerikanaca stalnom Međunarodnom kaznenom sudu, izložio okvir za potpisivanje takvih sporazuma usuglašen na razini Unije u rujnu prošle godine.

"Hrvatska ima stavove koji su poznati našoj i svjetskoj javnosti i držat ćemo se principa. Budući da ulazimo u Europsku uniju želimo i do kraja biti s njome kompatibilni", izjavio je Mesić ponovivši da "smo sada u procesu dogovaranja" te da ne vjeruje da će "ostati prijetnja o kojoj se inače govori".

Sjedinjene Države zaprijetile su Hrvatskoj ukidanjem vojne pomoći ukoliko do konca sljedećeg mjeseca na zaključi takav sporazum. Rok je određen zakonom o zaštiti američkih pripadnika vojnih snaga. SAD je do sada potpisala sporazume o izuzeću s 35 država.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara