Mesić odao počast žrtvama jasenovačkog logora

ODAJUĆI počast žrtvama koncentracijskog logora Jasenovac, danas na 60. obljetnicu proboja posljednje skupine preživjelih logoraša, predsjednik RH Stjepan Mesić, u nazočnosti predstavnika Hrvatske vojske i preživjelih logoraša, u kriptu spomenika položio je vijenac, a zatim je u kraćem govoru okupljenima rekao da su u jasenovačkom ustaškom logoru ljudi ubijani isključivo zbog svoje rase, nacije, vjere i svjetonazora.

"Žalosno je da uvijek iznova treba podsjećati na te činjenice. Kao što je žalosno i to da i danas ima onih koji se žrtvama i patnjama zatočenika Jasenovca služe u funkciji dnevno-političkih kalkulacija usmjerenih na to da prostori bivše Jugoslavije ostanu u zagrljaju prošlosti, umjesto da otvaraju vrata budućnosti".

Predsjednik je, napominjući da prošlost ne treba ni uljepšavati, ni krivotvoriti, rekao "zločini koji su ovdje počinjeni bili su grozni i to treba otvoreno reći. Za zločine nije odgovoran hrvatski narod, nego pojedinci i skupine koji su zloupotrijebili hrvatsko ime i ideju hrvatske države da bi ostvarili svoje zločinačke ciljeve. Na današnji dan, točno 60 godina poslije očajničkog, ali i herojskog proboja logoraša, kao predsjednik moderne, demokratske hrvatske države odajem im počast i izražavam duboko žaljenje što je ikada, i ma gdje, ma i ijedan čovjek bio ubijen od onih koji su svoju krvavu rabotu zaodjenuli u plašt hrvatstva".

Neposredno nakon što je položio vijenac pred Memorijalnim muzejem predsjednik je novinarima odgovarao na postavljena pitanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na pitanje što misli o tvrdnjama da genocidnost Hrvata nije iskorijenjena, predsjednik je rekao da je riječ o podvalama te da nema genocidnoga naroda, već postoje politike koje dovode do ratnog zločina. To danas, po riječima predsjednika Mesića, čine oni koji žele relativizirati druge zločine poput onoga na Ovčari ili u Srebrenici, ali i kako bi pozornost svjetske javnosti skrenuli s problema koje moraju riješavati u svojim sredinama.

Nije mi u programu posjet Bleiburgu, odgovorio je predsjednik Mesić na pitanje hoće li za obljetnicu stradanja na Bleiburgu posjetiti to mjesto te je dodao da ne voli usporedbe Bleiburga s Jasenovcom. Pritom je rekao: "Ni jedan u Jasenovcu nije kriv ni za koga nastradalog u fojbama i ni za koga stradalog na Bleiburgu, ali mnogi na Bleiburgu krivi su za nečiju smrt.

Oni jesu žrtve, ali ne možemo reći da su svi nevini. Njih se nije smjelo ubijati, maltretirati. Njima je trebalo suditi, onima za koje se smatralo da su krivi, izjavio je predsjednik Mesić. Kako je rekao, ne možemo prihvatiti tvrdnju da su tamo poginuli oni koji su branili hrvatsku državu jer oni su branili kvinslišku tvorevinu koja nakon Jalte i odluke u Teheranu nije mogla ostati ni u jednoj varijanti.

Hrvatska država stvorena je odlukom ZAVNOH-a u antifašističkoj borbi i definitivno treba reći fašizam i nacizam su zločini i u ideji i u izvedbi. Antifašizam je pozitivan u ideji i u izvedbi, a je li u izvedbi bilo zločina? Bilo je, ali to su ekcesne situacije i ekcesni slučajevi i za njih treba odgovarati", izjavio je Mesić.

Središnja komemoracija u Jasenovcu održat će se u nedjelju, 24 travnja, i na njoj će sudjelovati premijer Ivo Sanader. Predsjednik Mesić toga će dana biti u posjetu obnovljenom hrvatskom groblju u El Shattu, u Egiptu.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara