Mesić: Opet svjedočimo revizionizmu koji antifašizam želi izjednačiti s komunizmom

Mesić: Opet svjedočimo revizionizmu koji antifašizam želi izjednačiti s komunizmom

Foto: Vlado Kos / Cropix

ANTIFAŠIZAM je jedna od temeljnih vrijednosti na kojima je sazdana današnja Europa. Zbog mladih generacija treba tražiti da se antifašizam ponovno i nepovratno afirmira kroz obrazovanje i medije, ne kao politički pokret, nego kao ljudsko opredjeljenje", poručio je bivši predsjednik Hrvatske Stipe Mesić na Forumu udruga antifašista, partizana i povijesnih instituta jadransko-jonskih gradova u Rijeci.

Pritom je izrazio zabrinutost zbog nove ofenzive povijesnog revizionizma, po uzoru na oni s početka devedesetih, ustvrdivši kako je hrvatska javnost "sustavno izvrgnuta indoktrinaciji, dezinformiranju i zaglupljivanju." Posebno je žalosnom ocijenio činjenicu da u tom procesu sudjeluju i jako obrazovani i poznati ljudi, pa čak i "neki koji su se na temelju tko zna kakvih zasluga provukli u članstvo HAZU-a."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nema razloga da se antifašizam izjednačava s komunizmom, pogotovo ne s boljševizmom

"Na snazi je jedna šarolika koalicija koja za cilj ima umanjiti značaj antifašizma, diskreditirati ga i izjednačiti s komunizmom, uz paralelno izjednačavanje komunizma s nacifašizmom", poručio je Mesić, u funkciji izaslanika aktualnog predsjednika Josipovića.

Upozorio je na činjenicu da se mladi već 20 godina izloženi sustavnom uklanjanju antifašizma iz javnog života, dok ih se pritom usađuju netolerancija i nacionalizam, koji nerijetko prelaze u šovinizam. Sličnom ocjenjuje situaciju i u drugim tranzicijskim zemljama, kojima ni neonacistički mimohodi nisu strani. "Bojim se da demokratska Europa pokazuje previše demokratičnosti, da ne kažem potpuno neutemeljene dobrohotnosti, prema takvim ekscesima", zaključio je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara