Mesić optužio Ministarstvo vanjskih poslova za varanje države

"NE SMATRAM da me napada Katolička crkva, to preko svojih tekstova radi Glas Koncila, a s njima ne želim polemizirati", izjavio je predsjednik Mesić u intervjuu Hrvatskom radiju.

Mesić je u današnjoj emisiji "Na kavi s predsjednikom" podijelio svećenike u vrijeme NDH na tri skupine - "bilo je svećenika koji su surađivali s NDH do samog kraja, bilo je onih koji su počeli pa odustali, jer je NDH bila zločin u ideji i zločin u realizaciji, a bilo je i onih koji su od početka bili u NOB-u".

"Ja sam prvi koji će otići u Tezno (najvjerojatnije najveća masovna grobnica Hrvata) i na svako drugo mjesto na kojem su stradali nevini. Tražim samo da se utvrdi koliko je zaista žrtava bilo. Kada se istraže sve žrtve Križnog puta, ja ću doći. Kada bih sada otišao, tada bih na neki način podržao one koji napuhuju brojke".

"U Jasenovac nisu išli ni prije Fumića"

Mesića je zasmetalo što iz crkve poručuju kako neće ići u Jasenovac jer je tamo govorio Fumić te se pita "gdje su bili prije nego je on govorio".

Podsjetimo, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić je nedavno na komemoraciji za žrtve Jasenovca izjavio kako su mnogi svećenici unutar ustaškog poretka sudjelovali u ustaškim organizacijama te vršili pokatoličenje, a neki su i sami sudjelovali kao ubojice u ovom logoru. Fumić je tada ujedno i optužio kako je to i razlog što "vrh Katoličke crkve u velikom luku zaobilazi Jasenovac, ali ne i Bleiburg".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić se također i zauzeo za Fumića pa tako smatra da je Bozanićev zahtjev za kaznenu odgovornost Fumića zbog izrečenog pretjeran, jer je Fumić izrekao vrijednosni sud, a za to nema kaznene odgovornosti.

Varanje države: "Imamo veću diplomaciju nego bivša Jugoslavija"

Mesić je prigovorio da je hrvatska država sama po sebi vrlo skupa i da se to treba riješiti. Za primjer je naveo - "Imamo veću diplomaciju nego bivša Jugoslavija", prokazavši kao crnu ovcu Sedmu upravu u MVPEI-ju. Pozvao je medije da istraže koji je ministar zaposlio najviše ljudi preko Sedme uprave te kakva je bila struktura tih kadrova.

"Oni nisu ni vojna obavještajna zajednica, ni civilna, ne spadaju ni pod generala Čačića ni pod Karamarka", primijetio je Mesić, te nastavio "Oni bi trebali fizički osiguravati naša predstavništva. No, preko Sedme uprave otvaraju se na stotine radnih mjesta bez javnih natječaja, lansiraju se stotine podobnih. Pogledajte samo koja su njihova zanimanja, nemaju ona veze s diplomacijom, nego s onima koji za njih interveniraju. Na taj se način vara država", rekao je Mesić.

>Ministarstvo odbacuje Mesićeve prozivke: Nema ekstremnog zapošljavanja

 A.P.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara