Mesić podržao sindikate: Uspjelo im je što nikome prije njih nije

Tekst: F.M.
Foto: Neja Markičević (Cropix)


BIVŠI hrvatski predsjednik Stjepan Mesić osvrnuo se na trenutnu političku situaciju i izrazio svoju potporu sindikatima. Rekao je da im je uspjelo ono što nikom ranije nije, ali je ipak naglasio važnost razumnih pregovora, na koje je pozvao obje strane.

"Moramo provesti reforme, ali i voditi računa o radnicima", rekao je u intervjuu za Media servis Mesić koji poziva Vladu da referendumu pristupi s najvećom ozbiljnošću: "Uvijek će Vlada naći razloga da se nešto što košta ne dogodi, jer referendum sigurno košta. Ali, još više košta stanje u kom se nalaze radnici".

Dodao je i kako se sindikatima treba priznati da im je uspjelo što nikome prije nije.

Novi referendum po novom Ustavu

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Smatram da Ustav koji je osnovni zakon jedini koji vrijedi, a svi drugi se moraju suglašavati po njemu. Dakle, smatram da se referendum treba provesti po novom Ustavu", rekao je Mesić kad su ga upitali po kom Ustavu smatra da bi se referendum trebalo provesti.

Pohvalio je i novu Vladu Jadranke Kosor za donošenje mjera za izlazak iz gospodarske krize, ali je isto tako kritizirao Vladu Ive Sanadera, koja je po njegovom mišljenju "zakazala, jer je gurala glavu u pijesak i nije priznala činjenice".

Stari računi

Razgovor je iskoristio i za razračunavanje nekih novih i starih računa. "Ti koji su u tim borbama poginuli, nisu nevine žrtve, oni su s puškom u ruci poginuli. I sada bi neki dizali spomenik. Kome?" ljutito je rekao Mesić osvrćući se još jednom negativno na odlazak svog nasljednika Ive Josipovića u Bleiburg.

Nastavio je i svoj verbalni obračun s premijerom Republike Srpske Miloradom Dodikom, kojemu ne vjeruje kad kaže da radi na povratku izbjeglica: "Nakon svega, Dodik kaže neka se ljudi vrate. Koji ljudi? On treba reći mi u našem budžetu osiguravamo sredstva za povratak Hrvata i Bošnjaka i taj povratak će biti takav i takav. To nije rekao".

Bivši predsjednik otkrio je i kako ne zna gdje će otići na godišnji odmor, da mu je malo problematično što će ga na godišnji odmor morati pratiti policija, te da mu se svi još uvijek obraćaju s "predsjedniče".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara