mesić pohvalio pripadnike oružanih snaga za sudjelovanje u gašenju požara

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić primio je danas predstavnike postrojba Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH), svih triju grana vojske, na čelu s načelnikom Glavnog stožera OSRH generalom Josipom Lucićem, koji su tijekom ove godine sudjelovali u gašenju požara diljem Hrvatske te ih je pohvalio za prinos u protupožarnoj zaštiti. L

Zahvalivši im na svemu, predsjednik Mesić je rekao da su pripadnici Oružanih snaga imali dobru organizaciju, te da su postigli dobre rezultate u gašenju požara s obzirom na ekstremne klimatske uvjete.

Dodao je da je bilo pogrešaka, i to ne malih, ali da bi, bez njihove pomoći, organiziranosti i angažmana, katastrofalne posljedice požara bile još drastičnije.

Podsjetio je kako nismo imali ni uređaje koje vatrogasne, pa i vojne jedinice, u svijetu imaju.

Unatoč tomu, mi smo, točnije vi ste, učinili velik podvig i vaš je napor vrijedan divljenja, rekao je Mesić ističući zasluge načelnika Glavnog stožera generala Lucića.

Predsjednik Mesić predložio je da suradnja s civilnim dijelom vatrogastva bude što koordiniranija, rekavši da vojska ima dobru koordinaciju i vertikalu u odlučivanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Moramo profesionalne i dobrovoljne jedinice vatrogastva na takav način organizirati da bi i one, uz vašu izvrsnu organizaciju, daleko bolje mogle djelovati, rekao je Mesić naglasivši potrebu protupožarne preventive.

Zatim je generalu Luciću uručio i pohvalu pripadnicima OSRH za njihov prinos u gašenju požara.

Načelnik Glavnog stožera Josip Lucić, zahvalivši na priznanju, istaknuo je da su u protupožarnoj zaštiti ove godine, većinom na Jadranu, sudjelovala 7642 pripadnika vojske, koji su ostvarili 14.719 radnih dana. Hrvatsko ratno zrakoplovstvo koristilo je 12 letjelica koje su napravile 11.642 leta, dok je Hrvatska ratna mornarica sudjelovala sa sedam brodova ukupno prevezavši 2128 ljudi, rekao je Lucić. Podsjetio je da su pripadnici OS od redovitih zadaća, a to su obuka, te sudjelovanje u mirovnim misijama, imali "najveću vježbu" u protupožarnoj zaštiti.

Lucić je podsjetio da je tijekom gašenja požara jedan pripadnik Oružanih snaga poginuo nesretnim slučajem, a nekoliko ih je bilo i ozlijeđeno. "Uloga je vojske jasna", nastavio je. Međutim, u miru vojska može raditi i na sprječavanju elementarnih nepogoda, dodao je zahvalivši na priznanju.

Nakon svečanosti predsjednik Mesić održao je i kratki radni sastanak s predstavnicima OSRH koji su ove godine bili uključeni u protupožarnu sezonu.

(Hina) aš az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara