Mesić: Policija je ponovno postala stranačka

Mesić: Policija je ponovno postala stranačka

PREDSJEDNIČKI kandidat Stjepan Mesić izjavio je danas kako mu nije poznato tko je tijekom njegova prekjučerašnjeg posjeta Dugoj Resi sa stabla skinuo plakat HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Jadranke Kosor, optužujući policiju da "postaje sve više stranačka jer sankcionira skidanje plakata s mjesta na kojima je plakatiranje zabranjeno".

Karlovački Županijski odbor HDZ-a jučer je, naime, priopćio da su članovi Mesićeva stožera tijekom posjeta Dugoj Resi trgali plakate Jadranke Kosor, a karlovački je HDZ izvijestio da je protiv člana Mesićeva osiguranja Perice Martinovića podignuta prekršajna prijava jer je, nakon što je uhvaćen kako skida plakate Jadranke Kosor, policiji odbio pokazati osobnu iskaznicu.

"Moji plakati su išarani raznim porukama, ali policija na to nije reagirala. S druge strane, kada netko, a ja ne znam tko, s drveta skine plakat Jadranke Kosor, policija odmah reagira, umjesto da honorira što je netko skinuo plakat s mjesta na kojem nije smio biti", rekao je Mesić novinarima, koji su ga na trešnjevačkoj tržnici u Zagrebu zamolili da prokomentira taj izgred.

"Čini mi se da je policija ponovno postala stranačka, ali to ćemo promijeniti u narednih pet godina", izjavio je.

Mesić je pred okupljenim građanima komentirao i tvrdnje da neki njegovi donatori ne posluju dobro, te da ne isplaćuju plaće.

"Možda netko od njih ne posluje najbolje, ali ja to ne mogu znati jer ne mogu ulaziti u njihovo poslovanje", rekao je, prozivajući protukandidatkinju Kosor za neobjavljivanje imena donatora njezine predizborne promidžbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Ja mogu sumnjati da je novac iz Imostroja preseljen u tu kampanju, a na sumnju imam pravo jer iz HDZ-a nisu objavili ime nijedne pravne osobe koja je donirala kampanju Jadranke Kosor", rekao je.

HDZ najavio da neće provoditi zakon

Izborni stožer predsjedničkog kandidata Stjepana Mesića osvrčući se na jučerašnju izjavu Ratka Mačeka, glasnogovornika izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor da će imena donatora Kosoričine kampanje objaviti samo ako se oni s tim slože ocijenio je kako je HDZ najavio da neće provoditi zakone.

Voditeljica financija Mesićevog stožera, Štefanija Balog, pozivajući se na Mačekovu izjavu u sinoćnjem Dnevniku HTV-a kako se Kosoričina kampanja financira iz HDZ-a i donacijama donatora čija će imena objaviti ako se donatori s tim slože, rekla je kako je "to protuzakonito".

Balog je napomenula da u Zakonu o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike, stoji da su svi predsjednički kandidati dužni Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostaviti izvješće o količini i izvorima novca za pokriće izborne kampanje, odnosno, točno navesti tko i koliko novca donira u kampanju.

Boris Šprem, zadužen za pravna pitanja u Mesićevom izbornom stožeru, kazao je kako u zakonu nigdje ne stoji da je za objavu imena donatora potrebna njihova suglasnost, već da je zakonska obveza objaviti iznos i imena.

Štefanija Balog je također rekla kako su smiješne izjave iz Izbornog stožera HDZ-ove kandidatkinje kako su izravnim pregovorima s medijima postigli uštede na plaćanju oglasnog prostora za kandidatkinju Kosor, ustvrdivši da su svi elektronski mediji donijeli pravilnik, po kojemu za vrijeme predizborne kampanje za sve vrijede ista pravila i cijena.

Izvijestila je da je Mesićev Izborni stožer jučer DIP-u dostavio drugo prijevremeno izvješće o financiranju Mesićeve kampanje, u kojemu stoji da je, zaključno s jučerašnjim danom, prikupljeno nešto više od četiri milijuna kuna, a utrošeno 3,9 milijuna kuna.

U drugom izbornom krugu donacijama se priključio i SDP, koji je Mesićevoj predsjedničkoj kampanji donirao pola milijuna kuna, te Stranka demokratske akcije (SDA) Hrvatske s doniranih 20 tisuća kuna.

Foto: FAH

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara