Mesić pomilovao još dvojicu ratnih zločinaca

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić pomilovao je još dvije osobe osuđene za ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Nakon što je pomilovao Stjepana Grandića, pomilovao je Damjana Vukmirovića koji je osuđen zbog granatiranja Otočca i Slobodana Bosanca, osuđenom zbog premlaćivanja i nestanka zatvorenih civila.

Obojici su umanjene kazne za tri, odnosno dvije godine, a za razliku od pomilovanog Stjepana Grandića, niti jedan niti drugi nisu priznali odgovornost za svoje kazne.

Pomilovani su osuđeni na 20 godina zatvora, srpske su nacionalnosti, a zločine su počinili na području Gospića i Voćina.

Kako piše Novi list, 55-godišnji Vukmirović bio je kapetan i zapovjednik voda krajinske vojske u razdoblju od 1991. do 1995. godine kada je zapovijedio topničko djelovanje po Otočcu, zbog čega je život izgubilo više civilnih osoba. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora, međutim, u Narodnim novinama je objavljena odluka o njegovom pomilovanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Mesić mu je umanjio kaznu za tri godine zatvora, unatoč tome što je Ministarstvo pravosuđa bilo protiv jer, prema njihovom mišljenju, Vukmirovića je trebala stići stegovna prijava zbog ponašanja u Lepoglavi, a ne olakotne okolnosti i priznanja.

Druga pomilovana osoba je 37-godišnji Slobodan Bosanac, koji je sredinom 1995. ubio više civila u Voćinu i na području sjeverozapadno od Papuka.

Odgovoran je za to što je 14. kolovoza 1991. u Voćinu maskiran uhitio poslovođu hotela Branka Ilića, te ga odveo u pravcu logora, nakon čega je Ilić nestao. Uz to je fizički mučio dva civila u želji da mu priznaju gdje su sakrili oružje, što je prouzročilo tjelesne ozljede i smrt jednog civila.

I u slučaju Bosanca Ministarstvo pravosuđa se protivilo smanjenju kazne, međutim predsjednik Stjepan Mesić ga je također pomilovao.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara