Mesić pomilovao srpskog ratnog zločinca, Puhovski smatra da je predsjednik trebao pojasniti zašto

Mesić pomilovao srpskog ratnog zločinca, Puhovski smatra da je predsjednik trebao pojasniti zašto

ZDRAVKU JOVANOVIĆU, pravomoćno osuđenom na zatvorsku kaznu od šest godina zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva počinjenog u Baranji 1991., odlukom predsjednika Republike Stjepana Mesića smanjena je zatvorska kazna za šest mjeseci.

Jovanovića je u svibnju 2003. osječki Županijski sud osudio na šest godina zatvora. Kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi na području Baranje sudjelovao je u uhićenjima tamošnjih Hrvata, ispitivao ih je i zlostavljao psihički i fizički.

Prema optužnici, Jovanović je krajem studenog 1991. priveo i ispitivao Ivana Svalinu, kojeg je potom brutalno tukao, a zatim mu nožem izrezao uho, a istog dana je sudjelovao u uhićenju Tadije Jakšića kojemu je prijetio ubojstvom.

Povodom najnovijeg slučaja pomilovanja nekog srpskog ratnog zločinca popričali smo s predsjednikom Hrvatskog helsinškog odbora Žarkom Puhovskim, kojeg smo zamolili da nam prokomentira činjenicu da predsjednik za svoje odluke o pomilovanjima nije dužan dati nikakvo obrazloženje.

"Nema sumnje da se tu sve napravilo po zakonu, radi se o ostaku shvaćanja klasičnog šefa države kao nekog tko dijeli milost. Radi se o svojevrsnom aktu milosti vladara, pa je tako poznato da su mnogi političku zatvorenici odbijali prihvatiti pomilovanja, jer nisu željeli prihvatiti milost vladajućih." - kazao je Puhovski u razgovoru za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhovski nije želio komentirati konkretan slučaj Zdravka Jovanovića jer o njemu nema dovoljno informacija, ali je napomenuo da je u Hrvatskoj održan cijeli niz suđenja, na kojima su ljudi na razne načine osuđivani u odsutnosti.

"U nekim od ranijih slučajeva pomilovanja se radilo upravo o tome da se željela ispraviti nepravda nanešena osuđivanjem nekog u odsutnosti, pa se ja nadam da je tako i u ovom slučaju. Volim reći da oni znaju nešto što ja ne znam, iako moje iskustvo govori da tomu često ipak nije tako." - dodao je Puhovski.

Na naše pitanje o moralnosti zakona koji dozvoljava pomilovanje bez ikakvog obrazloženja, Puhovski je odgovorio: "Neovisno o činjenici da se, zakonski gledano, obrazloženje ne mora dati, meni se čini da u ovakvim slučajevima dolazi do uznemiravanja javnosti, do kojeg možda ne bi dolazilo da postoji obrazloženje. Postoji obveza odgovornosti institucije predsjednika države, koji bi ipak trebao javnosti dati do znanja zbog čega je takva odluka donešena."

Index.hr/Hina

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara