Mesić: Posjet Libiji uspješan, posebno s gospodarskog aspekta

SMATRAM da je posjet Libiji bio "uspješan i da je ostvareno sve što je planirano, naročito na gospodarskom planu", izjavio je u četvrtak predsjednikRepublike Stipe Mesić hrvatskim novinarima tijekom obilaska ostataka rimskog grada Leptis Magne, udaljenog stotinjak kilometara od Tripolija.

Predsjednik Mesić je rekao da je tijekom proteklih nekoliko dana dogovorena suradnja u industriji, brodarstvu, eksploataciji i preradi nafte, prehrambenoj i poljoprivrednoj industriji, te farmaciji i medicini.

Naglasio je da dvije zemlje imaju prigodu zajednički nastupati prema trećim tržištima.

Mesić smatra da ćce postignuti dogovor Libije i SAD o isplati naknada za žrtve napada na zrakoplov PanAm-a iznad Lockerbija 1988. promijeniti status Libije u međunarodnim mehanizmima, što će i za Hrvatsku politiku i privredu mnogo značiti.

"Hrvatska je Libiji prva pružila ruku prijateljstva i Libijci to sigurno neće zaboraviti", rekao je hrvatski šef države.

Predsjednik je u četvrtak prijepodne imao nešto ležerniji program. Prvo je posjetio rezidenciju libijskog vođe Moamera Gadafija uništenu u američkom bombardiranju Tripolija 1986.

Gadafi je iz tog napada izišao neozlijeđen, ali je poginula njegova petogodišnja posvojena kćerka. Rezidencija je nakon bombardiranja ostavljena netaknuta, a ispred nje je podignuta velika skulptura u obliku šake koja drži zdrobljeni američki zrakoplov.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je zatim obišao kuću u kojoj je na Gadafija pokušan atentat prije revolucije 1969. godine, da bi program završio obilazeći impresivno arheološko nalazište Leptis Magnu.

Radi se o naselju kojeg su osnovali Feničani prije 3.000 godina, a pod rimsku je vlast došlo u prvom stoljeću prije nove ere. Pod Rimljanima grad je brzo napredovao, naročito za vrijeme vladavine
cara Septimija Severa, kojemu je Leptis Magna bila rodni grad.

Na vrhuncu moći u Leptis Magni živjelo je 80.000 stanovnika. Nakon što je 1.400 godina bio pokriven pjeskom, čemu se i pripisuje izuzetna očuvanost brojnih građevina, prva nalazišta otkrivena su 1920. godine.

Danas se tamo, među inim, može vidjeti rimski amfiteatar promjera 70 metara, terme s netaknutim bazenima, slavoluci, brojni rimski javni spomenici, tržnica i drugo. To najcjelovitije i najimpresivnije rimsko nalazište u cijeloj sjevernoj Africi danas je na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Program posjeta predsjednika Mesića završava večeras primanjem počasnog doktorata Sveučilista u Tripoliju, a u petak prije podne otputovat će u Zagreb.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara