Mesić: Postoji volja za maksimalnu suradnju Hrvatske i Libije

POSJET Libiji dugo se dogovarao i u njega je uložen veliki trud i s hrvatske i libijske strane i u svim tim ranijim kontaktima, ali i u dosadašnjem boravku ovdje vidi se da postoji volja i interes za maksimalnu suradnju dviju zemalja, izjavio je predsjednik Republike Stjepan Mesić u utorak navečer hrvatskim novinarima u Sirtu.

U Sirtu su vođeni prvenstveno politički razgovori, a predsjednik Mesić se s libijskim vođom Moamerom Gadafijem susreo dva puta. Treći sastanak zbit će se u srijedu ujutro, neposredno uoči odlaska hrvatskog izaslanstva u Tripoli, ali će on biti zatvoren za javnost.

Gadafi se u dosadašnjim razgovorima interesirao za stabilizaciju regije nakon raspada Jugoslavije i suradnju Hrvatske sa zemljama proizašlim iz te države. Razgovaralo se o procesu europskog ali i afričkog udruživanja, čiji je Gadafi jedan od začetnika i veliki pobornik.

Mesić je naglasio da je Gadafi zainteresiran da se hrvatsko-libijska gospodarska suradnja ostvari do kraja i da se realiziraju planovi i prijedlozi s kojima je hrvatsko političko i gospodarsko izaslanstvo doputovalo u Libiju.

Konkretni razgovori hrvatskih i libijskih gospodarstvenika od ponedjeljka se vode u Tripoliju. Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević naglasio je da je ovo najbrojniji gospodarski posjet u pratnji predsjednika Republike u njegovim dosadašnjim putovanjima u inozemstvo. U Libiju je naime doputovalo više od 50 predstavnika hrvatskih poduzeća, najvišeg ranga u svojim kompanijama, prije svega iz područja kapitalne opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Vidošević je novinare izvijestio da je u ponedjeljak potpisan Sporazum o suradnji udruženja libijskih industrijskih komora i HGK. Vidošević je također izjavio da su svi hrvatski gospodarstvenici pronašli partnere za razgovor, a već su i bili primljeni u libijskom ministarstvu nafte i uredu potpredsjednika vlade.

"Pohvaljeni su vrlo dobro ostvareni poslovi u energetskom sektoru a to se prije svega odnosi na INU, Crosco i Naftaplin" kazao je Vidošević i dodao da bi hrvatska građevinska operativa mogla sudjelovati u gradnji sustava cesta na jugu Libije. Također su ostvareni kontakti na farmaceutskom i medicinskom planu. "Dakle, gotovo da nema područja u kojem ne bismo mogli surađivati, a u srijedu će se razgovori nastaviti u libijskoj gospodarskoj komori u Tripoliju" rekao je Vidošević.

Libijska strana, dodao je predsjednik HGK, posebno je zainteresirana za ulaganje u hrvatski turizam i područje voda, koje su jak hrvatski resurs, a Libiji predstavljaju problem.

Na kraju razgovora Vidošević je odgovarajući na novinarsko pitanje očekuje li možda probleme s američke strane, koja još uvijek budno pazi na kontakte svih zemalja s Libijom, odgovorio: "Hrvatska od nečega mora živjeti a najbolji nam izgledi za razvijanje izvoza leže u snažnom nastupu prema zemlja poput Libije. Mi tu jednostavno nemamo izbora, a iz odgovornosti prema vlastitim građanima ne bismo smjeli imati ni previše obzira. Osim toga, Libiji su skinute sankcije i mislim da nema nikakvih prepreka za normalnu poslovnu suradnju".

(Hina) dj sv

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara