MESIĆ PRED POSJET LJUBLJANI: BUDIMO STRPLJIVI I ODREDIMO PRIORITETE

Predsjednik Stipe Mesić izjavio je u subotu za slovenske medije, pred svoj službeni posjet Ljubljani idućeg tjedna, da održava prijateljske odnose i s bivšim predsjednikom Milanom Kučanom i sa sadašnjim Janezom Drnovšekom, te da je za rješenje otvorenih pitanja koja još postoje između Hrvatske i Slovenije potrebna strpljivost, jer su dobri odnosi u interesu obje strane.

Na pitanje novinara ljubljanskog "Dnevnika" Zorana Senekoviča što će novoga u Ljubljanu donijeti "u svojoj diplomatskoj aktovci" prilikom svog posjeta i susreta s Janezom Drnovšekom, predsjednik Mesić je odgovorio kako ne nosi "ništa iznenađujuće". Dodao je kako je s Milanom Kučanom dugogodišnji prijatelj a da je s predsjednikom Drnovšekom u bivšoj Jugoslaviji prošao "sličan put, prvenstveno u traženju mirnog raspada". "Njegovi su mi savjeti u tadašnjem predsjedništvu vrlo dobro došli i s njime još uvijek surađujem u istoj funkciji", rekao je hrvatski predsjednik osvrćući se na svoje odnose s dva najistaknutija slovenska političara u zadnjih 10-15 godina.

U razgovoru objavljenom u subotnjem izdanju ljubljanskog "Dnevnika", nakon ljubljanskog "Dela" najpopularnijeg i najčitanijeg lista u susjednoj državi, Mesić je rekao: "Moja je poruka u ovom trenutku da smanjimo napetosti i da svaki problem rješavamo odvojeno. Strpljivo. Jer - ako pristanemo na to da odmah bacimo sve karte na stol - onda probleme nećemo riješiti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
On je istaknuo kako se dvije strane moraju "dogovoriti o prioritetima a onda donijeti odluku" o dimanici njihova rješavanja. "Probleme svakako moramo riješiti prije ulaska u EU. To je u interesu obiju država", rekao je hrvatski poredsjednik.

Predsjednik Mesić započet će u utorak svoj trodnevni posjet Sloveniji, na poziv svoga slovenskog kolege Janeza Drnovšeka.

(Hina) fl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara