Mesić: Predsjedničke izbore očekujem krajem ove ili početkom iduće godine

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić izjavio je danas kako očekuje da će se predsjednički izbori održati krajem ove ili početkom iduće godine, do kada očekuje novi Izborni zakon koji bi osigurao javnost financiranja predsjedničke kampanje.

"Mislim da će se izbori održati krajem prosinca ove ili početkom siječnja iduće godine", rekao je Mesić gostujući u emisiji Hrvatskog radija "S Predsjednikom uz kavu".

Upitan zašto je od premijera Ive Sanadera zatražio što skorije donošenje nove zakonske regulative kojom bi se uredila predsjednička kampanja, Mesić je pojasnio da je iz prošle kampanje ponio "jako loša iskustva".

"Svaka kuna i donacija u mojoj kampanji bila je opravdana, osim nekoliko privatnika koji su htjeli da im se ne objavi ime. Sam sam dva puta zvao reviziju da utvrdi kako se kampanja financirala, a i dalje me za netransparentnost prozivaju oni koji su izbore izgubili i koji se s tim ne mogu pomiriti", rekao je.

Najavio je da za predstojeću kampanju namjerava potrošiti oko četiri milijuna kuna.

Na upit od kojih stranaka očekuje potporu kandidaturi, Mesić je rekao kako se o tome za sada izjasnio jedino HNS, a da sam još nije zatražio potporu ni jedne stranke.

"Čuo sam da me HSLS možda neće podržati, ali hoće njegovi članovi", komentirao je Mesić otpor dijela članstva HSLS-a ideji da ta stranka službeno stane iza njegove predsjedničke kandidature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Napomenuo je da je HDZ pobijedio na prošlim parlamentarnim izborima, da u rukama ima svu vlast, a, kako je rekao, građani trebaju procijeniti treba li Hrvatskoj korektivni faktor vlasti, odnosno "hoće li sva jaja trpati u istu košaru".

Odgovarajući na pitanja o pozitivnom avisu Europske komisije i približavanju Hrvatske EU, Mesić je kazao kako očekuje da će Hrvatska do 2007. biti spremna za EU, te da će tada i postati njezinom članicom.

U prilog pozitivnom avisu, smatra Mesić, ide i mekši stav Haškog tužiteljstva, koje je, kaže, shvatilo da Hrvatska nema razloga nikoga posebno štititi pred Haagom, budući da su se svi svjedoci, osumnjičenici i optuženici odazvali pozivu tog suda.

Odbjeglog generala Antu Gotovinu još je jednom pozvao da se preda Haškom sudu te da tamo brani svoju i čast Hrvatske vojske.

Svim zainteresiranim stranama pred Haškim sudom poručio je da su im na raspolaganju svi transkripti i video zapisi iz Ureda Predsjednika.

Ponovni izbor Ive Sanadera za predsjednika HDZ-a ocijenio je očekivanim, a na pitanje stoji li još uvijek pri stavu da bi Sanader trebao promisliti o pojedinim ministrima, odgovorio je kako bi "trebao razmisliti o svima, bez obzira daju li im građani manje ili više poena".

Upitan za komentar smjene načelnika riječke policije Josipa Lulića, unatoč njegovim najvišim ocjenama, Mesić je odgovorio kako prave razlog za njegovu smjenu nije dobio.

Zamoljen da komentira i smjene ravnatelja bolnica, ocijenio je da je za njega "neprihvatljivo da se prvo donese odluka, a tek onda traže dokazi, kao što se u tim slučajevima dogodilo".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara