Mesić primio Cimoszewicza

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesiću utorak je primio predsjednika poljskog parlamenta (Sejma) Wlodzimierza Cimoszewicza, a teme razgovora bile su početak pregovora Hvatske i EU, bilateralni odnosi s naglaskom na trgovinu i turizam te poljsko gledište na posljednja događanja u Ukrajini.

"Pitanje o kojem smo najviše razgovarali je pitanje početka pregovora Hrvatske s EU. Problem koji se pritom pojavljuje je sposobnost Hrvatske da ispuni uvjete koji se tiču odnosa sa sudom u Haagu. Govorili smo i o bilateralnim odnosima, o trgovini i turizmu, koji se dobro razvijaju, iako su međusobna ulaganja još uvijek vrlo manjkava", izjavio je nakon razgovora Wlodzimierz Cimoszewicz, koji boravi u službenom posjetu

Hrvatskoj.

Na pitanje poljskog novinara je li general Gotovina samo opterećenje za Hrvatsku, ili je i junak, Cimoszewicz je odgovorio kako je "jasno da je kontekst raspada bivše Jugoslavije i nastanka novih država bio vrlo dramatičan, ali svi koji su počinili zločine moraju za njih pojedinačno odgovarati".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To je potpuno jasno stajalište EU i Haškog suda i u njemu ne može biti iznimaka. Kad bi se dopustila iznimka, ona bi se mogla pretvoriti u pravilo, a to onda više ne bi bilo dobro", smatra Cimoszewicz.

On je ponovio kako u Haagu postoje sumnje o tome gdje se nalazi general Gotovina i ako se one pokažu utemeljenima, to bi moglo imati negativne posljedice, odnosno moglo bi doći do odgode pregovora RH i EU.

(Hina) xdam ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara