Mesić primio šumare i zauzeo se za izvoz gotovih proizvoda od drva

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić danas se u razgovoru sa šumarima zauzeo da proizvođači izvoznici gotovih proizvoda od drva dobiju poticaje i da se osigura održiv razvoj šuma.

Mesić je u povodu Dana šumarstva primio ministra zaštite okoliša i prostornog uređenja Božu Kovačevića, pomoćnika ministra poljoprivrede i šumarstva Ivicu Grbca i predstavnike Hrvatskih šuma d.o.o., Hrvatskoga šumarskog društva, Šumarskog instituta, fakulteta i sindikata radnika u šumarstvu.

Predsjednikov savjetnik za znanost i obrazovanje Esad Prohić nakon razgovora izjavio je kako se Mesić zauzima da Hrvatska prestane izvoziti trupce i počne prodavati gotove proizvode od drva.

"Nijedna se država ne ponaša tako da jeftino izvozi trupce, daske, polugotove proizvode, a da nema finalnu industriju", rekao je Prohić i dodao da "rast broja pilana, koji je nekima omogućio bogaćenje, nije hrvatska strategija".

Ministar Kovačević je kazao kako su s predsjednikom Mesićem razgovarali o potrebi dereguliranja cijena proizvoda Hrvatskih šuma, uvođenju tržišta i poticaja proizvođačima gotovih proizvoda kako bi im se olakšao izvoz.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kovačević je dodao da su šumari Predsjednika izvijestili da je prirast veći od sječe šuma, čime se Hrvatska može ponositi te da razgovarali o sječi šume zbog gradnje autoceste Zagreb-Split te potrebi pošumljavanja. Zakon o šumama od 1992. ne obvezuje one koji sijeku šume da plate naknadu, te je u razgovoru najavljena mogućnost promjene odredaba, tako da se osigura obnova, kazao je ministar.

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Željko Ledinski rekao je da su Mesića izvijestili da su Hrvatske šume lani dobile međunarodni ekološki certifikat, dokaz da se hrvatskim šumama gospodari po strogim međunarodnim ekološkim standardima, na osnovi kojeg Hrvatska može izvoziti svoje stolce i stolove.

Naveo je da Hrvatske šume u biološku reprodukciju ulažu znatan novac, pa je lani uloženo 510 milijuna kuna, te da pošumljavaju više od 5000 hektara na godinu. Također u protupožarnu preventivu ove godine je uloženo 120 milijuna kuna, a sve lokalne samouprave stotinjak milijuna kuna, rekao je Ledinski.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara