MESIĆ RAZGOVARAO S ROBERTSONOM (1)

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić razgovarao je u utorak u Bruxellesu s glavnim tajnikom NATOa Georgeom Robertsonom o približavanju Hrvatske sjevernoatlantskom savezu i o situaciji vezanoj za iračku krizu.

´Razgovarali smo o onome što Hrvatska radi da bi ostvarila svoj strateški cilj ulaska u NATO´, rekao je Mesić novinarima nakon susreta s Robertsonom.

Mesić je rekao da je Robertsona obavijestio o koracima koje Hrvatska čini da bi završila preustroj vojske i ostvarila kompatibilnost s NATO-om.

On je rekao kako će se o tome kao i o terminima daljeg približavanja NATO-u konkretnije razgovarati prilikom Robertsonovog posjeta Zagrebu u ožujku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić i Robertson su razgovarali i o drugim hrvatskim obvezama, među ostalim o suradnji s Haaškim sudom. Mesić je rekao da je glavnom tajniku NATO-a objasnio kako je u interesu Hrvatske da se krivnja individualizira. ´Kod nas se radi o ekscesima, dok je kod Miloševića sama politika bila zločin´, rekao je hrvatski predsjednik dodajući kako se takvi ekscesi mogu nabrojati ´na prste jedne ruke´ te da će većinu procesuirati hrvatski sudovi.

Mesić je rekao da je s Robertsonom razgovarao i o iračkoj krizi te nesporazumima koji su se tim povodom javili u NATO-u. Robertson je, kazao je Mesić, uvjeren da će se ti nesporazumi riješiti.

Odgovarajući na pitanja novinara kako komentira izjavu haaške tužiteljice Carle del Ponte da se general Ante Gotovina ´slobodno šeta Hrvatskom´, Mesić je rekao kako je takva ocjena pretjerana. On je istaknuo da će hrvatske vlasti izručiti Gotovinu Haagu čim im on bude dostupan. Ujedno je ponovio svoj poziv Gotovini da se sam javi vlastima i brani čast Hrvatske vojske i svoju pred Haaškim sudom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara