MESIĆ: REGIONALNA SURADNJA I INDIVIDUALNI PRISTUP KOMPATIBILNI

Individualni pristup u približavaju europskim integracijama, afirmiran na zagrebačkom summitu 2000. godine, vrijedi i danas, ali to nije u suprotnosti s regionalnom suradnjom, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svom izlaganju na summitu EUZapadni Balkan u Porto Carrasu, stotinjak kilometara južno od Soluna.

"Načelo individualnog pristupa, afirmirano na zagrebačkom summitu, vrijedi i danas, ali ono nije ni u kakvoj suprotnosti s regionalnom suradnjom koja je nezaobilazna stepenica na putu prema ujedinjenoj Europi", rekao je Mesić na sastanku čelnika EU-a i pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja (Hrvatska, BiH, Srbija i Crna Gora, Makedonija i Albanija).

Mesić je naglasio da Hrvatska ima snage, sposobnosti i volje ispunti političke i gospodarske uvjete za članstvo u EU. Hrvatska će ustrajati u borbi protiv globalnog terorizma i organiziranog kriminala, kao i u naporima da se prevladaju posljedice ratova na području bivše Jugoslavije, uključujući i punu suradnju s Haškim sudom, rekao je Mesić.

"Želimo postati dijelom velike europske obitelji. Obavit ćemo svoj dio posla, a u tome očekujemo vašu pomoć i podršku", zaključio je hrvatski predsjednik.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je izrazio zadovoljstvo ishodom summita. "Ispunjena su naša očekivanja koja su bila velika", rekao je na konferenciji za novinare.

Čelnici zemalja EU-a i 10 zemalja, koje će sljedeće godine postati članicama, te pet zemalja iz Procesa stabilizacije i pridruživanja završili su u subotu summit usvajanjem zajedničke deklaracije i "Solunske agende za zapadni Balkan", dokumenta u kojem su identificirani prioritetni reformski zahvati na putu približavanja tih zemalja Europskoj uniji.

(Hina) sv dj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara