Mesić: S imenovanjem čelnika sigurnosnih službi odugovlačilo se zbog pokušaja nekih stranaka da ih se imenuje po stranačkoj osnovi

Mesić: S imenovanjem čelnika sigurnosnih službi odugovlačilo se zbog pokušaja nekih stranaka da ih se imenuje po stranačkoj osnovi
HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić danas je izjavio da je razlog odugovlačenja s imenovanjem čelnika obavještajnih službi bio u tome što se usprotivio pokušaju nekih stranaka da te čelnike imenuju po stranačkoj osnovi.

"S imenovanjem se čekalo jer su se neke stranke kod imenovanja pokušale angažirati po stranačkoj osnovi, a ja nisam dozvolio da se stranke miješaju u obavještajne službe", izjavio je predsjednik Mesić u emisiji Hrvatskog radija.

Nije želio reći o kojim je strankama riječ, ali i otkrio da se radilo o nekim vladajućim strankama i nekima koje su prije bile u vlasti.

Na upit hoće li dokumentacija bivšeg ministra obrane Gojka Šuška, koju je Vlada dostavila Haškom sudu, koristiti ili štetiti Hrvatskoj, Mesić je kazao da otkrivanje istine Hrvatskoj nikako ne može štetiti.

"Ako ikome odgovara istina onda odgovara Hrvatskoj. Za krivnju mora odgovarati pojedinac, a ne cijeli narod", istaknuo je, dodavši da Hrvatska nije stvarala Herceg Bosnu nego je to radio HDZ u Hrvatskoj i u BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Da bi hrvatska vojska prešla državnu granicu potrebno je dobiti javno obznanjenu odluku Predsjednika Republike i suglasnost Sabora, a ni jedan od tih uvjeta nije bio ispunjen. Tko je slao skupine i pojedince, te financirao Herceg Bosnu mora utvrditi sud", rekao je Mesić.

Napomenuo je da ne zna sadržaj te dokumentacije, iako je tada kao predsjednik Sabora bio visoko pozicioniran u HDZ-ovoj vlasti. Kaže da mu je pokojni predsjednik Franjo Tuđman rekao da se ne miješa u politiku prema BiH.

Nije se želio upuštati u nagađanja hoće li ta dokumentacija potvrditi sudjelovanje hrvatske vojske u ratu u BiH i tako dovesti u pitanje vjerodostojnost saborske Deklaracije o Domovinskom ratu, koja to negira. "To će pokazati vrijeme", rekao je.

Izjavio je kako ne očekuje da će u Hrvatsku stići nove haške optužnice.

"Ne vjerujem da će biti novih optužnica i hrvatska javnost ne mora dizati tenzije kada se ne zna koga se i radi čega sumnjiči. Pustimo sud da radi svoj posao", poručio je predsjednik Mesić.

Zamoljen da komentira medijska nagađanja da će ministar unutarnjih poslova Šime Lučin ponuditi novčanu nagradu za podatke o odbjeglom haškom optuženiku generalu Anti Gotovini Mesić je rekao da "ne zna što bi se nagradom moglo dobiti".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara