Mesić s predsjedništvom BiH u Hrvatskoj Kostajnici

HRVATSKA i Bosna i Hercegovina trebaju surađivati u procesu približavanja EU što je dugoročni cilj obje države, ali će ulazak u Uniju ipak ovisiti o individualnim postignućima, rekao je hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon sastanka s članovima Predsjedništva BiH u ponedjeljak u Hrvatskoj Kostajnici.

Mesić je tijekom radnog sastanka s trojicom članova Predsjedništva - predsjedavajućim Mirkom Šarovićem te članovima Draganom Čovićem i Sulejmanom Tihićem - razgovarao o stanju obje države, bilateralnoj suradnji i situaciji u regiji. Riječ je o prvom zajedničkom nastupu odabranog Predsjedništva BiH izvan granica te zemlje.

´Dugoročno gledano mi imamo iste ciljeve a to je uključivanje u ujedinjenu Europu´, rekao je Mesić novinarima nakon sastanka. ´Jasno je da je suradnja na tom polju može biti korisna i Hrvatskoj i BiH, naravno u EU ulazit ćemo ovisno o vlastitim postignućima, bit ćemo vrednovani na individualnoj osnovi´, rekao je Mesić.

Osvrnuvši se na status Hrvata u BiH, Mesić je rekao da je visoki predstavnik međunarodne zajednice za BiH Paddy Ashdown dobro opisao stanje u BiH kad je rekao da su ´dejtonski sporazumi temelj, a da krov još nije dovršen´. ´Hrvatska neće i ne želi rušiti temelje, ali će pomoći u izgradnji krova´, rekao je Mesić.

´Odbacili smo i danas odbacujemo sve političke kombinacije koje u svojoj osnovi imaju ideju podjele´, rekao je Mesić. On je dodao da je ´status Hrvata u susjednoj BiH predmet stalnog interesa Hrvatske´. ´Mi pritom ne zaboravljamo da je riječ o Hrvatima koji su građani BiH´, dodao je hrvatski predsjednik.

Mesić je objasnio zašto je predložio da se njegov prvi sastanak s novim Predsjedništvom BiH održi upravo u Hrvatskoj Kostajnici.

´Predložio sam da se sastanak u Hrvatskoj Kostajnici jer smo ne tako davno upravo ovdje imali problem koji smo dobrom voljom obiju strana uspješno riješili´, rekao je.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šarović ocijenio je da je za odnose Hrvatske i BiH važno da je ´nastavljen kontinuitet sastanka na najvišoj razini´. ´Pečat tih posjeta dao je predsjednik Mesić. Konstatirao je da su odnosi dobri i stabilni ali važno je napraviti još jedan iskorak´, kazao je Šarović.

On je isto tako rekao da je današnji sastanak u Hrvatskoj Kostajnici važan za ´ljude s jedne i s druge strane granice´. ´Situacija je stabilna i mislim da se polako vraća povjerenje ljudi´, rekao je Šarović.

Mesić se u Hrvatskoj Kostajnici sastao i s predstavnicima lokalne vlasti, a nakon radnog ručka s članovima Predsjedništva BiH predviđen je kraći boravak preko granice u BiH.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara