Mesić s predstavnicima Centra za ljudska prava osnovanog u Okviru

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske Stjepan Mesić primio je u utorak šefa Ureda za Hrvatsku pri Uredu Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi Ekkeharda Straussa i koordinatora Centra za ljudska prava Tina Gazivodu.

Kako je priopćeno, izaslanstvo je obavijestilo predsjednika Mesića o osnivanju Centra za ljudska prava u okviru suradnje Vlade RH i Ureda povjerenika UN-a za ljudska prava. Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava zatvorio je svoju Misiju koncem 2002. godine, a novoosnovani Centar preuzet će ulogu infrastrukturne institucije za sve građanske udruge koje se bave ljudskim pravima u RH. Zadaća Centra bit će pomaganje aktivnosti pojedinih udruga za ljudska prava, organiziranje okruglih stolova i rasprava o ljudskim pravima te sudjelovanje u izradi izvješća o stanju ljudskih prava, generalno i po pojedinim područjima, a koja je Hrvatska dužna izraditi i po međunarodnim obvezama. U tom smislu uloga Centra za ljudska prava bit će važna u segmentu djelovanja nevladinih udruga i institucija civilnog društva.

Predsjednik Republike izrazio je podršku osnivanju Centra za ljudska prava. Koordinator Centra, Tin Gazivoda, zahvalio je predsjedniku Mesiću na potpori te istaknuo kako je Predsjednik u dosadašnjem djelovanju iznimno podupirao aktivnosti na području ljudskih prava te da je jedan od jamaca napretka ljudskih prava u Hrvatskoj danas.

Uz predsjednika Mesića bio je savjetnik Predsjednika za unutarnju politiku Igor Dekanić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara