Mesić sa Chiracom: RH ima apsolutnu potporu Francuske

Mesić sa Chiracom: RH ima apsolutnu potporu Francuske
HRVATSKA ima potporu Francuske u svojem približavanju Europskoj uniji nakon što je u petak u Ateni predala kandidaturu za članstvo, rekao je u Parizu hrvatski predsjednik Stipe Mesić po završetku razgovora s francuskim šefom države Jacquesom Chiracom.

´Francuska apsolutno podržava Hrvatsku. Ja sam iznio sve što smo do sada učinili kako bismo ispunili sve što se pred Hrvatsku postavlja. Rekao sam predsjedniku Chiracu o nešto otvorenih pitanja koje možemo brzo svladati i u tom smislu imat ćemo potpunu podršku Francuske´, rekao je Mesić.

On je u nedjelju navečer doputovao u francusku prijestolnicu kako bi se sastao sa Chiracom te nakon toga održao predavanje na Francuskom institutu za međunarodne odnose ´Hrvatski pogled na Europu´.

Mišljenje francuske strane o razgovorima s predsjednikom Mesićem novinari nisu mogli dobiti jer Chirac nakon razgovora nije bio dostupan za izjavu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim o hrvatskom približavanju Europskoj uniji, nakon što je premijer Ivica Račan, podnio kandidaturu grčkom premijeru Costasu Simitisu, čija zemlja u ovom polugodištu predsjedava Europskom unijom, Chirac i Mesić razgovarali su i o iračkoj krizi. Hrvatski predsjednik pri tom je jasno naglasio da Hrvatska traži da iza svake akcije stoje Ujedinjeni narodi.

´Hrvatski stav je jasan. Mi tražimo da UN stoji iza svake akcije´, rekao je Mesić, dodajući da je Hrvatska članica antiterorističke koalicije i da će u tome smislu pružiti pomoć ali u dogovoru sa svima.

´Ja mislim da moramo surađivati i s Amerikancima i s europskim partnerima. Donijeti ćemo rješenje koje će za Hrvatsku biti najproduktivnije´, rekao je Mesić, odgovarajući na pitanje što misli o američkom non-paperu kojim se od Hrvatske traži korištenje zračnog prostora i luka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara