Mesić: Škola nije dovoljno naučila mlade što je to ustaški režim

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić izjavio je danas da ga toliko posebno ne zabrinjava jučerašnji prosvjed podrške generalu Anti Gotovini u kojem su s ustaškim znakovljem sudjelovali zadarski učenici, koliko to što obrazovni sustav nije naučio te mlade ljude što predstavlja ustaški režim.

"Kad bi ti mladi ljudi učili u školi što je bio koljački zločinački režim Ante Pavelića i NDH i kad bi znali što bi bilo sa Zadrom da je ostao ustaški poredak onda vjerojatno ne bi stavljali ustaške kape na glavu", izjavio je Mesić novinarima zamoljen da prokomentira ponašanje zadarskih srednjoškolaca na skupu potpore generalu Gotovini.

Mesić smatra da su jučer prosvjedovale marginalne skupine koje očito nemaju odraza na sigurnosno stanje u zemlji, ali ga više zabrinjava sustav koji nije dovoljno obrazovao te mlade ljude.

"Ako se oni pojavljuju s oznakama koje je cijeli svijet osudio očito da škola nije dovoljno učinila na učenju prave povijesti", kazao je Mesić nakon otvaranja međunarodne konferencije o tranziciji i europskoj integraciji u jugoistočnoj Europi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić smatra da skup potpore generalu Gotovini komplicira u izvjesnom smislu stanje u zemlji ali ne baš posebno, jer ipak to nisu demonstracije koje imaju neko utemeljenje.

Predsjednik je ustvrdio također da je Republika Hrvatska usvojila Zakon o suradnji s Haškim sudom te da mora provoditi svoje zakone i međunarodne preuzete obveze. "To se ne može zaustaviti na ulici, posebice ne s ustaškim znakovljem, niti to mogu oni koji ne znaju što znače ustaške oznake", kazao je Mesić.

Dvjestotinjak zadarskih srednjoškolaca prosvjedovalo je jučer na središnjem trgu u Zadru u znak potpore generalu Gotovini. Neki od njih bili su okićeni ustaškim znakovljem, pjevali su ustaške pjesme i pozdravljali nacističkim pozdravom uzdignutom rukom. Uz ostalo, razbili su nekoliko prozora na prostorijama zadarskog SDP-a, bacali jaja na zgradu gradskog poglavarstva te zapalili zastavu EU-a.

(Hina) xmvr yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara