Mesić sutra putuje u Moskvu

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić oputovat će u nedjelju u svoj treći posjet Ruskoj Federaciji, drugi ove godine, na poziv svog ruskog kolege Vladimira Putina.

Mesića će Putin primiti u Kremlju u ponedjeljak navečer, a nakon razgovora predviđena je i zajednička večera. Kako se očekuje, teme njihovih razgovora bit će aktualna situacija u svijetu, bilateralni odnosi i jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja.

U svim dosadašnjim razgovorima hrvatske i ruske strane istaknuto je da sadašnja razina i struktura razmjene ne odgovaraju mogućnostima gospodarstava dviju država, uz ocjenu kako će se sporazumima čija je realizacija u tijekue ta suradnja poboljšati. Također je istaknuta mogućnost međusobnih ulaganja, odnosno zajedničkog nastupa na trećim tržištima.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukupna robna razmjena između dviju zemalja u 2002. godini iznosila je 797 milijuna američkih dolara, pri čemu je hrvatski izvoz bio tek 83,6 milijuna dolara. Taj debalans u razmjeni zabilježen je i u prvih deset mjeseci ove godine, kada je od ukupne razmjene vrijedne 615 milijuna dolara, čak 557,3 milijuna otpadalo na uvoz iz Rusije. Stoga je Hrvatska kako bi smanjila deficit u trgovinskoj razmjeni s Rusijom pokrenula, po uzoru na druge zapadne zemlje, program kreditiranja izvoza preko HBOR-a.

Hrvatska stalno naglašava da bi željela proširiti gospodarsku suradnju s Rusijom i što je prije moguće podići međusobnu razmjenu na milijardu dolara godišnje, čemu bi svakako pridonio i porast broja ruskih turista koji dolaze na hrvatsku obalu.

Završnog dana posjeta Rusiji, u utorak, Mesić će boraviti u Kalinjingradu, ruskoj enklavi na Baltičkom moru, gdje će položiti kamen temeljac za počasni konzulat Republike Hrvatske.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara