Mesić: Svi znaju da imamo ratne profitere, a nitko ne zna tko su

Mesić: Svi znaju da imamo ratne profitere, a nitko ne zna tko su

"U HRVATSKU su stigli izlisti financijskih transfera iz banaka na Cipru i u Mađarskoj, a očekujemo izliste iz još nekih zemalja", rekao je predsjednik Stjepan Mesić, te dodao kako hrvatska pravosudna tijela najviše zanimaju podaci o računima iz Lihtenštajna, Austrije i Njemačke. Mesić je istaknuo kako suradnja sa zemljama u kojima se te banke nalaze zasad nije na idealnoj razini.

"Nije u redu da se ti tajni računi štite bankovnom tajnom. Jasno mi je da bankama odgovara da dođu do sredstava, čak i kad ona nisu sasvim čista, ali državni organi zemalja u kojima se takve banke nalaze trebali bi Hrvatskoj pomoći da vrati svoj novac", kaže Mesić i ističe da se tajni računi ne mogu tretirati kao bankovna tajna ukoliko se radi o kriminalu.

"Nikakva genijalnost ne može opravdati one koji prije rata nisu imali ni bicikl, a danas imaju stotine milijuna eura", podvukao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na novinarsko pitanje je li svjestan da je odblokiran račun Drage Mačeka u aferi "Brodosplit", predsjednik je odgovorio kako ga Maček ne zanima, ali ga zanima zašto još nije završen postupak vezan uz brodogradilište "Brodosplit" kad se "iz aviona vidi o čemu je riječ".

"U Hrvatskoj su dosad za pranje novca izrečene samo dvije presude. Samo dvije, a imamo posebne institucije koje se isključivo time bave. Svi znaju da smo imali ratne profitere, ali nitko ne zna tko su oni", prigovorio je Mesić pravnoj državi, te dodao kako se nada da će ratni profiteri, kao i oni koji su profitirali od privatizacije uskoro biti uhvaćeni. "Dok su naši mladići i djevojke krvarili na prvoj liniji fronte kako bi branili Hrvatsku, kriminalci su uzimali tvornice. Tome treba stati na kraj".

J.C.
Foto: Index

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara