Mesić u petak na ohridskom Forumu JI o Dijalogu civilizacija

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić sudjelovat će u petak i subotu u radu regionalnog foruma UNESCO-a nazvanog "Dijalog civilizacija", koji će u Ohridu okupiti predsjednike osam zemalja europskog jugoistoka (JI).

Očekuje se da hrvatski predsjednik održi i neke bilateralne sastanke na marginama skupa u kojemu će sudjelovati direktor organizacije UN-a za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO) Koichiro Matsuura, predsjednici Albanije, Bugarske i Mađarske, te predsjednici zemalja proizašlih iz bivše Jugoslavije, a s nekima od njih Hrvatska ima otvorena pitanja.

Ohridski forum teži jačati mir i stabilnost u regiji razumijevanjem i dijalogom među narodima, kulturama, religijama, promicanjem ljudskih prava i jednakosti, obrazložio je UNESCO u najavi skupa čiji će domaćin biti makedonski predsjednik Boris Trajkovski.

Međucivilizacijska komunikacija i suradnja "ne smije izrastati iz sile i moći već iz nade u mir i napredak, ne smije se hraniti strahom od Drugoga, već željom da se razumiju razlike", piše u svojoj poruci sudionicima Trajkovski.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dijalog među civilizacijama mora, zapravo, postati dio našeg način života", poručuje pak Matsuura, direktor UNESCO-a koji u tu svrhu pokreće niz projekata u JI.

Ohridskom sastanku prethodio je niz konvencija pokrenutih 2001., koju je UN proglasio Godinom dijaloga među civilizacijama, no dogovoren je na ministarskoj konferenciji o jačanju suradnje u JI u travnju 2002. u Parizu, sjedištu UNESCO-a.

Ministri Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Makedonije, Moldove, Rumunjske, tadašnje SR Jugoslavije te Turske, uz predstavnike Europske unije, nekih zemalja Zapada i brojnih organizacija zaključili su da suradnjom u obrazovanju, znanosti i kulturi treba poticati demokratizaciju i graditi trajni mir i stabilnost JI kako bi se integrirao u strukture zapadne Europe.

U Ohridu se očekuju, uz Mesića i Trajkovskog, Alfred Mojsiu iz Albanije, iz Bosne i Hercegovine Borislav Paravac, iz Bugarske Georgi Parvanov, iz Mađarske Ferenc Madl, Svetozar Marović iz Srbije i Crne Gore te Janez Drnovšek iz Slovenije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara