Mesić u suzama: Račanov gubitak je gubitak Hrvatske

PREDSJEDNIK Republike Hrvatske, Stjepan Mesić izjavio je nakon upisivanja u Knjigu žalosti da je Ivica Račan bio beskompromisan u najvažnijim pitanjima, a da je privid njegove neodlučnosti potjecao od činjenice da mu je Vlada bila koalicijska, a ne jednostranačka.

"Ja sam to i napisao. Ivica Račan bio je političar, bio je državnik, bio je mudar i hrabar čovjek. Donosio je odluke, najbolje odluke, onda kada je bilo najteže. Ušao je u sukob s Miloševićem kada bi mnogi tri puta razmislili da li ići protiv onoga koji je bio gospodar, ne samo Beograda, bio je gospodar armije, bio je gospodar svih onih snaga koje su ugrožavale i Hrvatsku i Sloveniju i druge republike", rekao je Mesić o preminulom političkom kolegi, te nastavio o njegovoj hrabrosti u ključnim trenucima.

"Usudio se Ivica Račan sukobiti i izaći kao pobjednik, i raspisati izbore godinu dana prije što je to po Ustavu trebalo. Dakle, njegov gubitak je gubitak Hrvatske. I dugo će Hrvatska osjećati odlazak Ivice Račana", rekao je Mesić.

Na novinarsko pitanje o tome da su Račanu mnogi predbacivali neodlučnost, kao glavnu manu dok je vodio Vladu, Mesić je rekao da ga on nije tako doživljavao.

"Ivici Račanu će mnogi prigovarati neodlučnost. Međutim, mislim da danas možemo reći da je to samo jedan privid. On nije imao Vladu sastavljenu od jedne stranke, pripadnika jedne stranke. Bio je na čelu koalicije i uvijek je ovisilo o tome kako će Vlada zauzeti stav, a vi znate, Vlada je bila sastavljena od pet stranaka i nije bilo lako donositi odluke", rekao je predsjednik, te objasnio da su mu jasni problemi s kojima se Račan susretao kao premijer.

"Pogotovo, kada se odluči, dakle kada se donese odluke, drugi dan su neki već imali neke druge interpretacije. Uvijek je posljedice snosio premijer. Međutim, ključne stvari, strateške odluke, tu je bio beskompromisan, i, mogu reći, po tome ću ga se sjećati. U strateškim odlukama nikad nije griješio", zaključio je predsjednik Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara