Mesić upozorava: Stiže drugi val ekonomske krize, ukinite harač!

Tekst: M.M.
Foto: Davor Pongračić (Cropix)

"ZABRINUT sam rezultatima ekonomskih analiza koje kažu da će nas dugoročno udariti još jedan krizni val. Takav val odgodio bi hrvatski izlaz iz krize do kraja 2010. godine", naglasio je danas predsjednik Stjepan Mesić na radnom ručku s predstavnicima Američke gospodarske komore u Hrvatskoj (AmCham).

Konkretne mjere!

Mesić koji je još jučer udijelio pohvalu premijerki Jadranki Kosor u vanjskopolitičkoj utakmici sa Slovencima, kojima je "zabila gol", danas je govoreći o ekonomskim temama bio izuzetno oštar prema Vladi Jadranke Kosor.

"Za izlaz iz krize nama trebaju i konkretne antirecesijske mjere kojih zapravo još uvijek nema. Među tim mjerama trebale bi se naći i ukidanje kriznog poreza, kojeg narod zove "harač". Također treba raditi sve kako bi se pojačala gospodarska suradnju sa SAD-om kao i s potencijalno zainteresiranim ekonomskim partnerima kao što su Kina, Rusija i Katar", naglasio je danas Mesić dodajući da se prije svega treba stvoriti povoljno gospodarsko okruženje.

Govoreći o temi gospodarske suradnje, predsjednik Mesić naglasio je kako bi strana ulaganja naša zemlja trebala stimulirati oslobađanjem od plaćanja poreza na reinvestiranu dobit. Naime ta ulaganja donose otvaranje novih radnih mjesta.

Jačanje suradnje

"Ekonomska politika znači i orijentaciju na investicije u proizvodnji, radna mjesta i izvoz", rekao je Mesić ponovivši kako globalna recesija ima "dvostruko dno" što znači i drugi udar krize.

Govoreći predstavnicima Američke gospodarske komore Mesić ih je pozvao na veća ulaganja u hrvatsko gospodarstvo, ali i na jačanje suradnje s hrvatskim poduzetnicima i to u sferama "energetike, ekologije i infrastrukture".

Isto tako Mesić je naglasio kako su mnogima stranim ulagačima prepreke neefikasna administracija, visoki porezi, veliki broj zakona kao i raširena korupcija.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara