Mesić usporedio Irak i Libiju: Razorili su Irak tražeći oružje, a sad bi pomagali civile u Libiji

Foto: Vlado Kos (Cropix)

"LIBIJSKI avioni više ne lete, jer nemaju odakle uzletjeti", rekao je danas bivši predsjednik Stjepan Mesić govoreći u Osijeku o situaciji u Libiji dodajući da se sada razaraju zračne luke i infrastruktura. Naime, bivši hrvatski predsjednik pod teretom je kritika ne samo hrvatske nego i međunarodne javnosti koja mu zamjera potporu režimu pukovnika Moamera Gadafija, pa je tijekom primanja povelje počasnog člana Crvenog križa u zgradi Hrvatske gospodarske komore u Osijeku, govorio i o stanju u Libiji.

Otišao sam pitati mogu li pomoći

"Otišao sam u libijsko veleposlanstvo samo s jednim jedinim ciljem. To je bilo samo da se informiram mogu li što pomoći. Rekli su da nema potrebe", rekao je danas Mesić dodajući kako je htio pomoći hrvatski radnicima te kako je problem Libije zapravo unutarnja stvar te zemlje. Bivši hrvatski predsjednik kaže kako je Libiji zapravo potrebna potpora iz svijeta odnosno međunarodna asistencija koja bi pomogla pri izradi prijedloga novog ustava i izbornog zakona.

"Njima su potrebne reforme, ali i novi parlament. Iz toga treba izaći nova vlada ali i novi predsjednik koji bi onda trebali rješavati pitanje Libije", pojasnio je Mesić založivši se da se pošalje međunarodna promatračka misija u tu zemlju  kako bi se točno utvrdilo o čemu se radi. Mesić je situaciju u Libiji povezao s Irakom koji je svojedobno bio optužen da proizvodi nuklearno, biološko i kemijsko oružje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi motivi a ne spašavanje civila

"Oni su tada zbog toga bili zbog toga svim sredstvima napadnut. Danas svi vidimo trenutno stanje, a to oružje koje se spominjalo nije nikada pronađeno. Irak je razoren. Jedino što sam pretpostavio jest da je glavni motiv bila nafta, a ne nuklearno oružje", rekao je Mesić dodajući da bi i u slučaju Libije moglo biti drugih motiva za međunarodnu intervenciju, a ne samo spašavanje civila.

Mesić se danas nalazi u Osijeku gdje je primio povelju počasnog člana Crvenog križa u zgradi Hrvatske gospodarske komore. No nepoznat netko izlio je crvenu boju tijekom noći ili jutra na ulaz.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara