Mesić: Vanjska politika hrvatske neće se mijenjati

VANJSKA politika Hrvatske nakon izbora neće se mijenjati, kao ni njezini odnosi sa susjednim državama, izjavio je u četvrtak u Ženevi hrvatski predsjednik Stjepan Mesić nakon razgovora s predsjednikom Skupštine Srbije i Crne gore Dragoljubom Mićunovićem.

"Vanjskopolitička orijentacija Hrvatske neće se mijenjati, njezini strateški ciljevi ostaju isti, i ona će nastojati ubrzati ostvarenje tih ciljeva, a to su ulazak u EU i NATO", kazao je Mesić u razgovoru s Mićunovićem, s kojim se sastao na margini Svjetskog summita o informacijskom društvu (WSIS) koji se održava u Ženevi.

Mićunovića je zanimalo kakva će biti vanjskopolitička orijentacija Hrvatske nakon izbora, kao i kakvi će biti odnosi sa susjednim državama Hrvatske.

Mesić je kazao da je u današnjem razgovoru s Mićunovićem bilo govora i o nekim otvorenim pitanjima između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, kao što su povratak izbjeglica i povrat imovine pravnim i fizičkim osobama. Hrvatski predsjednik se s Mićunovićem sastao i u srijedu i tom prigodom ga je obavijestio da će odluka sadašnje vlade o prelasku granice s Hrvatskom bez vize za srpske državljane biti produljena i poslije Nove godine, a radi nadolazećih blagdana.

Privredna suradnja između dvije zemlje posebno na području elektroenergije i gradnje cesta također je bila tema današnjeg razgovora s Mićunovićem, rekao je Mesić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Osim s Mićunovićem, predsjednik Mesić se sastao i s predsjednikom Rumunjske Ionom Illiescuom, s kojim je razgovarao o bilateralnoj suradnji.

Novinare je zanimao predstojeći posjet Mesića Rusiji, budući će on biti prvi svjetski državnik koji će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, nakon parlamentarnih izbora u toj državi. Kako je najavio, Mesić će s Putinom razgovarati o budućoj suradnji Hrvatske i Rusije.

Potrebno je zadržati dobre odnose s Rusijom i unaprijediti ih, rekao je Mesić. "Za nas je važnija suradnja s takvim privrednim gorostasom, kakva je Rusija", dodao je hrvatski predsjednik. Prema njegovim riječima, s Putinom će razgovarati i o nekim europskim pitanjima kao i regionalnim krizama.

Upitan da komentara WSIS, Mesić je istaknuo kako summit predstavlja dobru prigodu za slabije razvijene države da se uključe u izgradnju informacijskog društva. Što se tiče Hrvatske, kazao je Mesić, "ona je dosta poodmakla u izgradnji inforamcijskog društva i postala je lider u svom okruženju na području inforematizacije.

Drugi dan summita počeo je govorom njemačkog saveznog ministra za gospodarstvo i rad Wolfganga Klementa, iako je bilo najavljeno da će uvodni govor održati njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara