Mesić: Vukovar se mogao spasiti, a Norac je ubijao po naredbama iz Zagreba

Mesić: Vukovar se mogao spasiti, a Norac je ubijao po naredbama iz Zagreba

Tekst: V.Š.
Foto: Vjekoslav Skledar (Cropix)

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić se prije odlaska s dužnosti ohrabrio i progovorio o događajima iz prošlosti Hrvatske kojima je bio svjedok.

U intervjuu Slobodnoj Dalmaciji rekao je bivši predsjednik Franjo Tuđman bio okružen špijunima i da je Mirko Norac ubijao po naredbama iz Zagreba.

"Cilj je bio sabotiranje priznanja Hrvatske, Norac je bio samo izvršitelj"

"Dok su srpske snage napadale Gospić iz Zagreba, došao je nalog da sve Srbe koji su ostali u Gospiću treba likvidirati. Radilo se o provokaciji čiji je cilj bio da se spriječi priznavanje Hrvatske, iza koje je stajala neka obavještajna služba kojoj nije odgovarala nezavisna Hrvatska. Govorili su: 'Idemo ubiti ove Srbe koji su zajedno s našim ljudima u podrumu, jer oni daju koordinate četnicima da bombardiraju određene zgrade u Gospiću'. Pa ti koji bombardiraju su do jučer živjeli u Gospiću, ne treba žena od 82 godine njima davati koordinate, oni to znaju. Trebalo je malo razmisliti tko daje te naloge", rekao je Mesić.

Na pitanje je li to bio "Šuškov mozak", Mesić je rekao da ne zna, ali je uvjeren da je to bilo učinjeno s namjerom da se spriječi priznavanje Hrvatske, te da je Norac bio samo izvršitelj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Mesić je također komentirao i navod bivšeg ministra unutarnjih poslova Josipa Boljkovca da je Beograd dao milijun njemačkih maraka za oslobođenje Arkana iz zatvora.

"To ne znam, ali mi je bilo malo čudno da je Arkan, koji nema prebivalište u Hrvatskoj, a osuđen je na kaznu od preko tri godine, pušten iz zatvora. Pušta se onaj za koga se pretpostavlja da neće pobjeći, ali ovdje je bila čista pretpostavka da će otići. Zašto je to napravljeno, nisam uspio saznati", rekao je.

"Vukovar se mogao spasiti"


Na pitanje da li je tadašnja vlast izdala Vukovar, Mesić je prepričao razgovor s generalom Antonom Tusom koji mu je rekao da treba samo uništiti četiri tenka kod sela Marinci i da se "tim pravcem mogu izvući civili te uvući svježe snage i oružje i Vukovar braniti kao vojnu utvrdu".

Kad je to Mesić u prisustvu Tusa rekao Franji Tuđmanu, ovaj je, upitao generala tko u ratu zapovijeda.
"Tus mu je odgovorio: 'Vi, Predsjedniče'. 'I što sam zapovjedio?', pitao je Tuđman Tusa. 'Da se ne ide više u napade', rekao je Tus. I s tim je bilo završeno", ispričao je Mesić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara