Mesić za liberalizaciju viza sa Srbijom i Crnom Gorom

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić rekao je, u intervjuu za beogradsku tvprodukciju "Videonedeljnik" (VIN), kako je za liberalizaciju viza između Hrvatske i Srbije i Crne Gore, jer to znači uvođenje europskih standarda u regiju.

Ja sam i za to da se ide na ukidanje viza kada to uvjeti budu dozvoljavali, ali to moramo urediti međudržavnim sporazumom", kazao je hrvatski predsjednik u interviewu koji je prenio dnevnik "Danas".

Govoreći o borbi protiv kriminala, Mesić je spomenuo kako je jasno da je mafija u Srbiji i Hrvatskoj surađivala za vrijeme rata i nakon njega, što dokazuje i činjenica da je prvooptuženi za atentat na srbijanskog premijera Zorana Đinđića, Milorad Luković Legija imao hrvatsku putovnicu. "Ako je Legija mogao dobiti hrvatsku potovnicu, onda je to dokaz da je s nekim surađivao, s nekim u sustavu hrvatske vlasti. I sad treba goniti one koji su to učinili", kazao je Mesić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mesić je rekao kako Hrvatska počinje funkcionirati kao pravna država, čime se poboljšava i suradnja s Međunarodnim kaznenim sudom u Den Haagu.

"Tvrdio sam prije, i često puta bio kritiziran zbog toga, da Hrvatska nije funkcionirala kao pravna država. Da je funkcionirala, mnogi zločini bi bili procesuirani još za vrijeme rata kad su se dogodili. Kad je ubijena obitelj zec, kad su i drugi zločini počinjeni, trebalo je procesuirati prve i onda se oni drugi i treći ne bi događali", kazao je Mesić.

Govoreći o približavanju Hrvatske Europskoj uniji, Mesić je rekao kako je "naš interes da i naši susjedi hvataj taj korak". On je istododbno istaknuo kako je "protiv ulaska u Europsku uniju kao konvoj, tako da onaj prvi ovisi o onom zadnjem u konvoju", već je za "model regate, onaj koji prvi ostvari ciljeve neka se priključuje".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara