Mesić završio sudjelovanje na Summitu o informacijskom društvu

HRVATSKI predsjednik Stjepan Mesić završio je u četvrtak poslijepodne sudjelovanje na Svjetskom summitu o informacijskom društvu (WISS) i dvodnevni boravak u Ženevi.

Prije povratka u Zagreb Mesić je posjetio Europski centar za nuklearna istraživanja (CERN) smješten 30-ak kilometara od Ženeve, a s kojim Hrvatska ostvaruje značajnu suradnju. CERN je najveći istraživački centar na svijetu osnovan 1954. godine, a Hrvatska unutar njega ima status promatrača. Od 1991. godine Hrvatska s CERN-om ima potpisan ugovor o suradnji i u njegove je aktivnosti uključena kroz sufinanciranje sudjelovanja u posebnim eksperimentima.

Osim CERN-a Mesić je posjetio i sjedište Svjetske organizacije za zaštitu intelektualnog vlasništva (WIPO), jedne od 16 specijaliziranih UN-ovih agencija koja broji 179 članica.

Hrvatska je stranka velikog broja međunarodnih sporazuma na području zaštite prava intelektualnog vlasništva. Tijekom jutra hrvatski je predsjednik posjetio Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) gdje je razgovarao o zdravstvenoj reformi provedenoj u Hrvatskoj.

Na marginama WSIS-a Mesić je u srijedu i četvrtak održao bilateralne susrete s predsjednicima Rumunjske, Estonije, Tunisa i Azerbajdžana s kojima je razgovarao o postojećoj bilateralnoj suradnji, a sastao se i s predsjednikom skupštine Srbije i Crne Gore Dragoljubom Mičunovićem. S njime je Mesić razgovarao o odnosima dviju zemalja nakon parlamentarnih izbora, povratku izbjeglica i povratu imovine te o gospodarskoj suradnji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara