Mesićev posjet Crnoj Gori u središtu zanimanja slovenskih medija

Posjet hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića Crnoj Gori u petak je bio jedna od središnjih tema u izviješćima slovenskih medija.

Razlog je u čestim paralelama koje se u Sloveniji povlače između granice na Prevlaki i granice u Piranskom zaljevu, odnosno Savudrijskoj vali, te zadnjim nesporazumima oko proglašenja gospodarskog pojasa u Jadranu.

TV Slovenije u večerašnjem je "Dnevniku" u prilogu svog beogradskog dopisnika istaknula kako u Srbiji Mesićev posjet drže neslužbenim te kako njegove izjave da Hrvatska i Crna Gora nemaju otvorenih graničnih pitanja ne drže poticajnim pred njegov službeni posjet Beogradu.

Izvjestitelj navodi kako je razlog u tome što, za razliku od Crne Gore, Hrvatska sa Srbijom ima otvorena granična pitanja, te što je "pravi subjekt za razgovore o granici državna zajednica SCG, odnosno Beograd".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slovenska službena tiskovna agencija STA, prema beogradskoj agenciji Beta, u "lead" vijesti o Mesićevu posjetu stavlja izjavu da Hrvatska s Crnom Gorom nema otvorenih pitanja, nego sa Srbijom za koja očekuje "da će uskoro biti riješena".

Uz to, STA prenosi i Mesićeve riječi da je pitanje kopnene granice riješeno jer su sve republike nekadašnje Jugoslavije imale određene granice, što je potvrdila i Badinterova komisija, te da - što se tiče granice na moru - "sada određeni režim odlično djeluje", pa se to pitanje, kako se prenosi Mesićev navod "ne smatra otvorenim pitanjem".

(Hina) fl dh

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara