Mesićev posjet Libiji otvorio vrata hrvatskim tvrtkama

PETODNEVNI posjet Libiji hrvatskog političko-gospodarskog izaslanstva na čelu s predsjednikom Stjepanom Mesićem, koji je završio u petak, ocijenjen je uspješnim ne samo u političkom nego i u poslovnom smislu jer su hrvatske tvrtke, koje su već prisutne u Libiji učvrstile svoje pozicije, a nove stekle prve i obećavajuće kontakte.

Prva tri dana Mesić je boravio u Sirtu, rodnom gradu libijskog lidera Moamera Gadafija, dok su istodobno predstavnici Hrvatske gospodarske komore i hrvatskih tvrtki pregovarali o poslovnoj suradnji u 500 kilometara udaljenom Tripoliju.

U Sirtu se Mesić s Gadafijem sastao tri puta, a upriličena je i službena večera u čast hrvatskog predsjednika. U razgovorima, održanim u prijateljskoj atmosferi, dominirala su pitanja bilateralnih i poslovnih odnosa, kao i pitanja od zajedničkog interesa.

Dvije će strane u budućnosti što prije nastojati dovršiti pravni okvir za buduću suradnju, a od predstojećih međudržavnih sporazuma na prvo se mjesto stavlja potreba potpisivanja ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Hrvatska i Libija definirale su desetak područja na kojima mogu blisko surađivati (naftna industrija, vode, medicina i farmacija, poljoprivreda i prehrana, brodogradnja, transferi znanja te infrastrukturni projekti).

Obje zemlje suglasne su da je potrebno zajednički ulagati u afrički kontinent, a jedna od poruka koju su proteklih dana koristili i Mesić i Gadafi jest da Libija za Hrvate može postati vrata Afrike, a Hrvatska Libijcima prag Europe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatskoj pogoduje što se u vrijeme boravka predsjednika Mesića kraju približio spor Sjedinjenih Država i Libije oko slučaja Lockerbie.

Gospodarski predstavnici također su izražavali zadovoljstvo boravkom u Libiji. Čelnici HGK, predsjednikov savjetnik za gospodarstvo i predstavnici hrvatskih kompanija jednoglasni su u toj ocjeni.

Tvrtke koje su već prisutne u Libiji učvrstile su svoje pozicije, a nove stekle prve i obećavajuce kontakte.

Hrvatsko je izaslanstvo u Libiji, zemlji koja se sve više otvara prema svijetu, proteklih dana naišlo na srdačan prijem, uz snažnu želju za poboljšanjem ukupnih odnosa. Revitalizacija ekonomske suradnje, koja svoje korijene ima u vremenu pokreta nesvrstanih, očito je započela, a vrijeme će pokazati hoće li pronađeno "plodno tlo" biti iskorišteno.

(Hina) dj ps

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara