METALCI PRIJETE SINDIKALNIM AKCIJAMA AKO VLADA NE POČNE RJEŠAVATI NJIHOVE PROBLEME

Sindikat metalaca Hrvatske zaprijetio je danas sindikalnim akcijama jer mu Vlada niti nakon dva mjeseca ne odgovara na brojne pozive za razgovor o problemima u metalskoj industriji.

"Vlada treba odlučiti hoće li o problemima metalaca razgovarati u zgradi Vlade ili ispred nje", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik sindikata Ivo Marjanović.

Iako se Vlada verbalno opredijelila za socijalno dijalog, premijer Ivo Sanader i resorni ministri ne odgovaraju na pisma u kojima sindikat traži razgovor i iznosi prijedloge za rješenje nagomilanih problema, kazao je Marjanović.

Upozorio je da "Viktoru Lencu", "3. Maju", "Uljaniku", "Brodosplitu", "Brodotrogiru", "Đuri Đakoviću", "Elkonu" i "Adriadieselu" prijete zastoj proizvodnje, neisplata plaća i otkazi.

Stoga, poručuje Marjanović, Vlada se treba hitno očitovati što kani napraviti s tim poduzećima u kojima je zaposleno 15.000 radnika, a o njima ovise brojni kooperanti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sindikalni povjerenik u pogonu specijalnih vozila "Đure Đakovića" Antun Štivić najavio je da će radnici te tvrtke krenuti u prosvjed na Markovu trgu i blokadu prometnica, ne počne li Vlada do 15. travnja rješavati njihove probleme.

Radnici u tom pogonu već su u tihom štrajku, tvrdi Štivić i upozorava da proizvodnja stoji, a tvrtku napuštaju stručnjaci koji su radili na hrvatskom tenku.

Dok "Đuro Đaković" opterećuje stalno odgađanje restrukturiranja i neplaćanje Hrvatskih željeznica za isporučene vagone, "Viktoru Lencu" prijeti likvidacija jer se Vlada kao najveći vjerovnik još nije očitovala o njegovoj sudbini.

Sindikat metalaca zasad nije u Vladi prepoznao socijalnog partnera, jer ona razgovara samo sa sindikatima koji mogu zaustaviti promet, zatvoriti škole i zatrpati gradove smećem, a ne sa sindikatima iz gospodarstva, rečeno je na konferenciji.

(Hina) xmvr ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara