Meteorolozi: i ostatak kolovoza promjenjiv, ali ipak s više sunca

I ostatak kolovoza bit će promjenjiv, ali ipak s više sunca i topla vremena nego kiše, prognozirali su danas u Državnom hidrometeorološkom zavodu (DHMZ).

Sinoptičari već za sutra predviđaju naoblačenje i mjestimičnu kišu u unutrašnjosti i sjevernom dijelu Jadrana. Najviše će osvježiti na zapadu zemlje.

U subotu će vrijeme biti vrlo promjenjivo, s pljuskovima u Dalmaciji i Slavoniji u prvom dijelu dana, a na moru će prolazno zapuhati bura.

Promjenjivo vrijeme očekuje se i idući tjedan.

Od blagdana Velike Gospe, 15 kolovoza, do 18. kolovoza iz dana u dan bit će sve sunčanije i toplije, no već u idući četvrtak meteorolozi ponovno previđaju prolazno pogoršanje s kišom i manjim padom temperature zraka, a od petka do nedjelje (od 20. do 22. kolovoza) sunčano i toplo.

Od ponedjeljka, 23. kolovoza, vrijeme bi se opet moglo prolazno pogoršati, ali u većem dijelu tog tjedna trebalo bi biti sunčano i toplo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Svršetak kolovoza i početak rujna opet će, po dugoročnim prognozama, biti promjenjiv i opet je moguća kiša.

Za prvih deset dana ovogodišnjeg kolovoza sinoptičari DHMZ-a kažu da je po temperaturama zraka bio prosječan, a da je iznad prosjeka kišilo u Istri, unutrašnjosti Dalmacije, na dubrovačkom i hvarskom području te u Slavoniji.

Srednje mjesečne temperature zraka u srpnju su bile više od prosjeka na svim promatranim postajama osim u Daruvaru. Temperaturna odstupanja su u rasponu od -0,2 stupnja Celzijeva u Daruvaru do +1,7 stupnjeva Celzijevih na otocima Visu i Lastovu.

Temperaturne su prilike, kažu meteorolozi, bile u kategoriji normalno, toplo, a najveći dio Jadrana vrlo toplo.

Količine oborine su sezale od četiri posto srpanjskog prosjeka u Splitu na Marjanu do 117 posto u Zagrebu na Griču. Oborinske prilike u ovogodišnjem srpnju bile su u kategorijama normalno, sušno te vrlo sušno u Poreču.

(Hina) xbma yum

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara