MI5 zabrinut zbog ranjivosti Big Bena na samoubilačke atentate

BRITANSKA obavještajna služba za unutarnju sigurnost MI5 zabrinuta je zbog ranjivosti Big Bena na samoubilačke atentate, posebice zbog blizine Donjeg doma parlamenta, objavili su u utorak britanski mediji.

U periodičnom izvješću, koje je MI5 u ponedjeljak predao parlamentarnim zastupnicima, izražava se zabrinutost zbog činjenice da se betonski blokovi nedaleko od parlamenta u Westminsteru mogu u slučaju atentata pretvoriti u projektile.

Toranj Big Ben, koji je sagrađen prije 148 godina, mogao bi se srušiti na parlament ako ga ošteti snažna bomba.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da bi se spriječila takva mogućnost, MI5 predlaže da se skinu betonski blokovi oko parlamenta i da se postavi metalna ograda. Spominje i mogućnost zabrane automobilskog prometa oko zgrade.

No mjere koje predlaže MI5 možda neće ugledati svjetlo dana, jer je službeni predstavnik oporbenih liberalnih demokrata Paul Tyler upozorio da bi postavljanje metalne ograde oko Westminstera bilo "poraz demokracije".

"Na koncu, kod donošenja odluke mora se podjednako voditi računa o tome da se očuva pristup građana kao i da se poboljša sigurnost" u Westminsteru, ocijenio je Tyler.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara