Microsoft lansirao Internet Explorer 9

Foto: Arhiva

DUGO najavljivani Internet Explorer 9 je stigao. Microsoftov najnoviji pretraživač je, sudeći prema prvim reakcijama, pun pogodak. Ugledni američki tehnoblogeri za IE9 imaju samo pohvale, a u Microsoftu se nadaju da će im nova verzija internetskog preglednika vratiti udio u tržištu kojeg su izgubili zbog konkurentskih Mozilla Firefoxa i Google Chromea.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Najveća zamjerka na račun IE9 dolazi zbog toga što će ga moći instalirati samo korisnici Windowsa Viste ili Windowsa 7. Milijuni ljudi diljem svijeta koji i dalje koriste Windowse XP su zanemareni i očito je da Microsoft smatra kako je operativni sustav kojeg su lansirali 2001. godine pregazilo vrijeme. No, iako se radi u deset godina starom sustavu, većina korisnika Windowsa i dalje koristi upravo XP verziju.

Prema podacima NetMarketsharea, koje prenosi Guardian, oko 25 posto internetskih korisnika koristi ili Googleov ili Mozillin pretraživač. Microsoftovi pretraživači i dalje su najrašireniji na tržištu s oko 55 posto, ali to nije ni blizu dominacije kojom se Explorer nekad mogao pohvaliti. U Microsoftu se nadaju da će Internet Explorer 9 dodatno okrenuti tu statistiku u njihovu korist.

Kao glavne adute IE9 Microsoft ističe njegovu brzinu, veću razinu sigurnosti, podršku za HTML5 i CSS3, te bolje preformanse pri korištenju Javascripta. Prva testiranja sugeriraju da je IE9 doista jednako brz ili brži od Firefoxa i Chromea. Već u beta fazi je IE9 instaliralo oko 40 milijuna korisnika, te novi Microsoftov pretraživač trenutno drži oko 2 posto udjela među korisnicima Windowsa 7.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara