MIHAIL SAKAŠVILI: ARHITEKT "BARŠUNASTE REVOLUCIJE"

Ako je gruzijski predsjednik Eduard Ševarnadze skandalizirao svoje sunarodnjake kupujući luksuzne vile, čelnik gruzijske oporbe impresionirao ih je pomažući sirotinji obnavljati trošne krovove, bilježi agencija France presse skicirajući ličnost Mihaila Sakašvilija. L

Dok je bio na čelu gradskog vijeća prijestolnice, grada u kojemu živi trećina stanovništva Gruzije Sakašvili se trudio "konkretno" poboljšati stanje Gruzijaca. U to je vrijeme također za 22 posto podignuo bijedne gruzijske mirovine.

Od osporavanih parlamentarnih izbora 2. studenoga, koji su bili "namješteni", kako tvrdi oporba, međunarodni promatrači i strane vlade, Sakašvili je krenuo u osporavanje izbornih rezultata s ciljem da predsjednik Ševardnadze podnese ostavku.

Zemlji je obećao "baršunastu revolucijU" bez prolijevanja krvi i već tjednima tvrdi da govori u ime "cijele Gruzije".

Nakon tri tjedna mobilizacije, u petak je konačno odlučio da je osvanuo "dan mirne revolucije" te zatražio ostavku predsjednika da bi u subotu oporba i zauzela parlament.

Predsjednik Ševardnadze će napustiti vlast kao general Charles de Gaulle, mirno, ili kao jugoslavenski predsjednik Slobodan Milosević nakon narodne pobune, no on će u svakom slučaju otići, najavio je Sakašvili u utorak ruskim novinarima.

Sakašvili (35), je studirao pravo u Sjedinjenima Državama. Izvrsno govori engleski i neko je vrijeme radio u nekoj njujorškoj tvrtki, a po povratku u Gruziju postao je štićenik a ubrzo i vođa bivše stranke Eduarda Ševardnadzea - Građanskog saveza. Godine 2000. postao je ministar pravosuđa.

No taj radikalni reformist i prozapadno orijentirani političar ubrzo se osjećao nelagodno u vladi koju je ocijenio potpuno razjedenu korupcijom. Neprestance je osuđivao korumpiranost vladajućih političara, koji su se bogatili dok je polovica naroda živjela ispod praga siromaštva (54 posto stanovništva prema podacima Svjetske banke).

Išao je tako daleko da je na ministarskom sastanku mahao dokumentima i fotografijama sjajnih rezidencija koje su si priskrbili korumpirani ministri.

No Ševardnadze ga nije podržao i Sakašvili je prošle godine podnio ostavku te osnovao vlastitu stranku i postao jedan od oporbenih vođa koji najžešće kritizira vladajuću garnituru.

Osuđujući kaos koji vlada u Gruziji, stavio je upravo borbu protiv korupcije u središte svog političkog djelovanja ali nije pritom krio svoje predsjdničke ambicije.

Kritičari mu predbacuju da je željan publiciteta te da je zapravo krajnje ambiciozan populist.

Dan nakon izbora, u Tbilisiju je nepoznata osoba pucala na njegova vozača dok je bio u vozilu ali ga nije ubila, optužio je Sakašvili.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara