MIKELIĆ NEĆE BITI IZRUČEN HRVATSKOJ, SUDIT ĆE MU SE U SRBIJI

Borislav Mikelić, jedan od čelnika pobunjenih hrvatskih Srba tijekom rata u Hrvatskoj, neće biti izručen Republici Hrvatskoj, već će mu biti suđeno u Srbiji, izjavio je srbijanski ministar pravosuđa Vladan Batić.

S obzirom na to da je Mikelić državljanin Srbije i Crne Gore, kazao je ministar Batić, drugo pravosuđe ne može imati prioritet u odnosu na srbijansko, jer ta supremacija postoji samo u odnosu na Međunarodni kazneni sud u Den Haagu.

Borislav Mikelić, prije nekoliko dana uhićen u policijskoj istrazi ubojstva srbijanskog premijera Zorana Đinđića, u prosincu prošle godine - tvrdi MUP Srbije - organizirao je sastanak prvoosumnjičenog za atentat na premijera Milorada Lukovića Legije i (nedavno ubijenog u policijskoj akciji) Dušana Spasojevića Šiptara s tadašnjim savjetnikom za nacionalnu sigurnost jugoslavenskog predsjednika Vojislava Koštunice Radom Bulatovićem i šefom Uprave sigurnosti Vojske Jugoslavije Aleksandrom Tomićem, nedavno smijenjenim s te dužnosti.

Prema podacima iz istrage, Mikelić je istodobno bio veza između vođa "Zemunskog klana" i ljudi iz Republike Srpske koji su im pomagali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Beogradski dnevnik "Blic" tvrdi da je Mikelić na saslušanju najprije negirao bilo kakvu povezanost s organiziranim kriminalom, tvrdeći da je kontakte s Lukovićem Legijom imao "oko nekih poslova i privatizacije u Srbiji", da bi "tek kasnije Mikelić priznao pravu prirodu svojih kontakata s vođama Zemunskog klana".

Mikelić je nakon akcije "Oluja" i odlaska u Beograd bio na čelu Komiteta za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj, a tada su ga mnogi njegovi dotadašnji suradnici i politički istomišljenici optuživali za brojne malverzacije, ali o tome nikad nije vođena službena istraga. Potom je, zajedno s Draganom Čičićem iz Petrinje, financijerom Jugoslavenske ljevice Mirjane Marković, osnovao Mesnu industriju "Galames" (tad se spominjalo i to da je Mikelić odnio neke originalne recepte "Gavrilovića"), a govorilo se da radi kao savjetnik direktora "Progresa" i predsjednika vlade Srbije u Miloševićevo vrijeme Mirka Marjanovića. Također, Mikelić je godinama bio potpredsjednik Nogometnog kluba "Partizan" u Beogradu, kojem je na čelu uprave bio Mirko Marjanović.

Kompanija "Progres" je, inače, u dnevnom listu "Danas" demantirala tvrdnju da je Mikelić nakon "Oluje" 1995. godine bio zaposlen u toj kompaniji, te takve informacije ocijenila kao "zlonamjerne".

(Hina) ttag sb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara