Mikšić sumnja na prijevaru, pozvao ljude na ulicu

Mikšić sumnja na prijevaru, pozvao ljude na ulicu

"IMAMO pouzdane informacije da je došlo do velikog namještanja izbornih rezultata. Znam da je došlo do velikih promjena, i naravno ogromnog varanja i zbog toga se desilo da sam u zadnjih sat i pol  pao s drugog na treće mjesto jer su mi jednostavno ukrali glasove." - izjavio je Boris Mikšić na press konferenciji održanoj u ponedjeljak u hotelu Sheraton.

"Ovi izbori su namješteni, rezultati su dogovoreni između predsjednika Mesića i premijera Sanadera, Jadranka Kosor je žrtveno janje, ja sam im poremetio ishod izbora, i zato se slavilo u Mesićevom stožeru kad se objavilo da je Jadranka Kosor pobijedila Borisa Mikšića. Međutim, još ću im jedanput pomrsiti planove." - dodao je Mikšić

Glasnogovornik "dečka s Trešnjevke" najavio je kako su iz Izbornog stožera Borisa Mikšića u ponedjeljak ujutro uputili prigovor DIP-u na izborne radnje, na koje DIP mora odgovoriti u roku od 48 sati.

"Ako je taj prigovor neosnovan i ako je sve tako jasno kao što je objavljeno jučer, očekujemo da će odgovor DIP-a doći još danas. Ako naš prigovor bude odbijen, uputit ćemo žalbu Ustavnom sudu, koji također mora odgovoriti u roku od 48 sati. Tek nakon odluke Ustavnog suda znat će se tko je prošao u drugi izborni krug i hoće li se neke izborne radnje ponavljati." - dodao je Mikšićev glasnogovornik

Prigovor DIP-u upućen je jer predstavnik Borisa Mikšića nije smio prisustvovati brojanju glasova u DIP-u. Predstavnici Jadranke Kosor i Stjepana Mesića bili su nazočni prebrojavanju glasova, što u stožeru Borisa Mikšića smatraju diskriminacijom.

Mikšić je građane pozvao večeras u 20 sati na mirno okupljanje na glavnim trgovima hrvatskih gradova i potpisivanje peticije.

Novinarima je pročitao peticiju koju, kako je rekao šalju svim poštenim ljudima u Hrvatskoj i iseljeništvu, a u kojoj, između ostaloga navode da rezultati izbora ne pokazuju pravu volju naroda i sumnju da je hrvatski narod prevaren. Mikšić od građana traži da potpišu peticiju i time zahtjevaju nepristrano prebrojavanje glasova.

"Ukrajina se ponavlja u Hrvatskoj - to je realnost, to je ovo što danas vidimo kao rezultat ovih izbora", ustvrdio je Mikšić.

DIP: Mikšićeve tvrdnje su neosnovane i neprimjerene

Državno izborno povjerenstvo ocijenilo je neprimjerenim i neosnovanim tvrdnje predsjedničkog kandidata Borisa Mikšića da je bio u lošijoj situaciji u odnosu na ostalih 12 kandidata, izvjestio je novinare predsjednik DIP-a Ivica Crnić.

Crnić netočnom smatra i Mikšićevu tvrdnju koju je sinoć prenijeli mediji da mu je obećao telefonski razgovor.

Takvu Mikšićevu medijsku manipulaciju smatram objedom na moj i račun DIP-a, izjavio je Crnić, držeći da se radi o objedama kojima se nitko, pa ni predsjednički kandidat, ne bi trebao služiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatram to zloupotrebom medijskog prostora koji je dan Mikšiću, naglasio je predsjednik DIP-a.

Na novinarsku tvrdnju da Mikšić traži ponavljanje izbora i glasovanja, da najavljuje ustavnu tužbu, Crnić je uzvratio kako je to njegovo puno pravo, te kako će o tome odlučivati Ustavni sud koji je nadležan nadzirati zakonitost provedbe izbora.

DIP je, naveo je, kao neosnovan, odbio Mikšićev prigovor da mu nije bilo omogućeno da ima pomatrače koji bi u DIP-u pratili glasovanje.

Predsjednik DIP-a podsjetio je da prema zakonu, rad izbornih povjerenstava mogu promatrati predstavnici političkih stranaka koje imaju kandidate, zatim nevladine udruge i strani promatrači.

Nezavisni predsjednički kandidati, a takav je bio Mikšić, koji su to htjeli, mogli su koristiti mogućnost promatranja kroz nevladine udruge, istaknuo je Crnić, navodeći da je DIP na to uputio Mikšićev izborni stožer, ali da unatoč tome stožer to nije učinio.

U takvoj situaciji, kad Mikšić nije iskoristio otvorenu mu mogućnost, smatram neprimjerenim i neosnovanim njegove tvrdnje da je bio u lošijoj poziciji od ostalih kandidata, poručio je Crnić.

U prilog ocjeni da su Mikšićeve tvrdnje paušalne, predsjednik DIP-a je naveo i činjenicu da ni jedan promatrač, bilo stranački ili iz nevladine udruge, koji je pratio rad DIP-a, nije na taj rad imao ni jednu primjedbu.

Predsjednik DIP-a odlučno je odbacio sumnje da je noćas, dok su se čekali izborni rezultati, razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom.

Sasvim sigurno, nisam imao nikakvih kontakata sa premijerom, uzvratio je Crnić na opetovani novinarski upit.

Razgovarao sam samo sa svojom ženom, ne znam tko Vam je to rekao, ali recite mu da je lažljivac, uzvratio je Crnić novinarki.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara