Milan Babić u Haagu svjedoči protiv Milana Martića

MILAN BABIĆ, politički čelnik pobunjenih Srba u Hrvatskoj 199195. u srijedu je pred Haškim sudom (ICTY) počeo svjedočiti protiv svog nekadašnjeg partnera zaduženog za vojnu komponentu vlasti Milana Martića, ministra unutarnjih poslova i obrane takozvane srpske države u Kninu.

Milan Babić (49), obnašao je sve najviše dužnosti u vlastima pobunjenih Srba od 1991. do 1995. godine, bio je predsjednik SDS-a, predsjednik skupštine, ministar vanjskih poslova, premijer, i predsjednik tzv. SAO Krajine, kasnije tzv. RSK.

U isto vrijeme optuženi Martić (60) nadzirao je tzv. "miliciju Krajine", specijalne policijske snage, službu državne sigurnosti, teritorijalnu obranu i druge srpske snage.

Babić je na temelju sporazuma s Tužiteljstvom 27. siječnja 2004., priznao krivnju za progon hrvatskih civila na okupiranim teritorijima RH kao zločin protiv čovječnosti, na temelju čega je 29. lipnja 2004. osuđen na kaznu od 13 godina zatvora. Žalbeno vijeće mu je prošle godine potvrdilo 13-godišnju kaznu.

U sporazumu s Tužiteljstvom suglasio se da će "istinoljubivo svjedočiti na svim suđenjima ICTY-a" a do sada je svjedočio protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića 2002. i protiv bivšeg čelnika bosanskih Srba Momčila Krajišnika 2004.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužitelj u predmetu Martić Alex Whiting danas je uveo Babićev iskaz sa suđenja Miloševiću u pisanom obliku kao dokaz po Pravilu 89f, zbog čega će njegovo glavno ispitivanje biti reducirano, a više vremena ostavljeno za protuispitivanje obrane.

Također je kao dokaze uveo Babićev sporazum s Tužiteljstvom o priznanju krivnje, i njegovu izjavu od 27. siječnja 2004. kojom je izrazio duboko kajanje zbog nevinih žrtva, ispričao se zbog srpskih zločina i pozvao Hrvate na oprost.

Babić je danas ponovo pročitao tu izjavu i naglasio kako je to bilo "njegovo mišljenje i onda i sada".

Na pitanje tužitelja nalazi li se trenutačno na izdržavanju kazne odgovorio je potvrdno, ali na sugestiju tužitelja nije otkrio mjesto izdržavanja 13-godišnje kazne.

Martić je optužen u 19 točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenja ratnog prava i običaja počinjena protiv hrvatskih civila na okupiranim područjima 1991-95., za zločine u zapadnoj Bosni 1994. i za raketiranje Zagreba u svibnju 1995.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara