Milanović: Marx mi je bio prekompliciran

Milanović: Marx mi je bio prekompliciran

ŠEF SDP-a Zoran Milanović, dao je zanimljiv intervju H-alteru u kojem je iznio svoje stavove, za koje mu predbacuju da nikome nisu poznati. Stavove o komunizmu, marihuani, ratu u Iraku i premijerovoj podršci tom ratu, zbog koje je izgubio podršku za NATO. Kaže da nije vidio projekt za Cvjetni trg, ne zna hoće li Mirko Filipović još biti zastupnik, i da nema potrebu da sudjeluje na Gay Prideu.

Marx i komunizam

Milanović kaže kako mu je među teoretičarima osobito značio politički ekonom Adam Smith, a da mu je Kapital Karla Marxa bio prekompliciran, dok je druga Marxova djela čitao vrlo malo. Upitan je je li bio u Savezu Komunista Jugoslavije ili bio funkcionar Socijalističke omladine.

"SK i SSO su mi izgledali kao nešto preživljeno. Nikad nisam imao naglašeno negativni odnos prema tim organizacijama, nego samo smatrao da one više ne mogu dati ozbiljnije rezultate. Bavio sam se studijem, bio sam promatrač", kaže on.

Nije za legalizaciju marihuane, ali apsurdno je smatrati da je prvorazredno kazneno djelo

Doslovno je dvaput probao marihuanu, iz eksperimenta, i smatra se treba bježat od nje. Ne treba ju legalizirati, no jedan joint nije državni neprijatelj broj jedan.

"Ako netko želi manipulirati i igrati se sa ljudskim strahovima - samo naprijed", govori Milanović, odgovarajući na povike iz redova HDZ-a, koji za njega tvrde da je za legalizaciju.

"Ako vaše pitanje glasi: je li apsurdno da posjedovanje male količine marihuane bude svrstano u kategoriju prvorazredne društvene opasnosti, to jest u razred kaznenih djela, moj odgovor je – da", kaže on.

Rat u Iraku i NATO: Blair je pogriješio, Sanader je pogriješio

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da je Tony Blair unio svježinu u Laburističku stranku, i da je održao razinu socijalnih davanja uz povećanje ekonomske dobiti. No ne razumije njegovo slaganje s ratom u Iraku.

"On je u tome pogriješio, i taj dio njegova mandata predstavljao mu je mu najveći teret", zaključuje on.

Podršku Ive Sanadera tom ratu smatra razlogom gubitka potpore za ulazak u NATO, kojeg smatra "prilično jeftinom i sigurnom policom osiguranja Hrvatske", ali u koju se mora ući jedino referendumom.

"HDZ je godinama kalkulantski šutio gledajući kako podrška NATO-u pada zbog čitavog niza neodgovornih, hohštaplerskih izjava i članaka poput onoga Ive Sanadera po Wall Street Journalu, kojima je praktički poticao intervenciju u Iraku", i to zbog toga što je "HDZ pothranjivao određena očekivanja u Washingtonu, koja nije ispunio ni u minimalnom postotku", kaže šef glavne opozicijske stranke. Dodaje da je zato Sanader morao čekati tri godine da se ukaže u Bijeloj kući.

Spolni odgoj i Gay Pride

Upitan o uplivu utjecaja crkvene struje u spolni odgoj, Milanović odgovara kako program spolnog odgoja treba biti zasnovan na znanstvenim spoznajama, neovisno o konfesionalnom opredjeljenju.

Što se tiče odnosa prema homofobiji, i Gay Prideu koji se bori protiv predrasuda prema LGBTQ zajednici, šef SDP-a kaže kako ona proizlazi iz neznanja i ponekad iz iracionalne mržnje, ali sam ne bi zbog toga sudjelovao u povorci.

"Ne vidim ipak potrebu da sudjelujem u gay paradi, koja ide korak-dva dalje od mojega odnosa prema tome, i sadrži neke estradne elemente. A politiku smo već dovoljno estradizirali", kaže Milanović.

SDP-ovci Milan Bandić i Cro Cop

Nije vidio plan izgradnje HOTO centra na Cvjetnom trgu, ali smatra da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kao i svi u gradskoj vlasti, odgovara za obavezu dijaloga sa civilnom društvom, odnosno udrugama građana.

Upitan je može li se da neki pripadnici civilnog društva nađu na SDP-ovim izbornim listama, umjesto dosadašnjih akvizicija poput Cro Copa, Mirka Filipovića.

"Dopustite nam da o konačnom prijedlogu (izbornih lista) prvo SDP-ovci budu informirani", Filipovićev stranački šef.

A.B.
Foto: H.P.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara