Milanović Sanaderu: Nisi kukavica, ali si manipulator

"NEĆU Sanadera nazvati kukavicom, ali hoću manipulatorom", kazao je predsjednik SDP-a Zoran Milanović na današnjoj novinskoj konferenciji održanoj u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu, prekinuvši tako pauzu obazrivosti koju je najavio prošlog tjedna, kada je premijeru preminuo otac.

Na samom početku pressice SDP-ovci su novinarima pustili video isječak emitiran 2003. godine u središnjoj informativnoj emisiji jedne hrvatske televizije, a u kojemu Sanader poziva na dvoboj Ivicu Račana, riječima: "Spreman sam na dvoboj s predsjednikom SDP-a, bilo kad i bilo gdje".

"Mi ne koristimo takve mitske izreke pa danas nitko nikog ne poziva na dvoboj nego na sučeljavanje mišljenja. Neću Sanadera nazvati kukavicom, ali hoću manipulatorom", kazao je Milanović, dodavši: "Sanader očito ima tendenciju uređivanja medija jer je već na dvije televizije s nacionalnom koncesijom bio pozvan na sučeljavanje. Od tog neće biti ništa, a imam čitav niz pitanja. Hrvatska javnost će biti uskraćena za pravo da zna, a na to se Sanader pozivao 2003. godine".

Čelnik SDP-a osvrnuo se i na rad Etičkog povjerenstva, "kod kojeg je najčešća tema bio HDZ i prigovori na njegovu kampanju". "To dovoljno govori o samoj kampanji. Bilo je povišenih tonova i ispričavamo se ako smo nekoga uvrijedili, ali to je bio rezultat njihove klevetničke kampanje", kazao je Milanović, izrazivši zadovoljstvo radom Etičkog povjerenstva.

"Ponavljam, sve moje pohvale i zahvale Etičkom povjerenstvu", kazao je.

"Jurčić nije maknut, u HDZ-u miču podanike"

Na pitanje je li Ljubo Jurčić u posljednje vrijeme maknut u stranu jer ga nema na niti jednom većem skupu SDP-a, nego obilazi samo mjesta u svojoj trećoj jedinici, Milanović je odgovorio da to nije tako. "On definitivno nije maknut. Takva riječ spada u HDZ jer se tamo miču ljudi, tj. podanici," kazao je Milanović.

Predsjednik SDP-a bio je da komentira tvrdnje da iza nevladine udruge Electa, koja je za praćenje regularnosti izbora prijavila više od 5 tisuća promatrača, stoji SDP: "Prvo, treba naglasiti da su to promatrači, a ne kradljivci glasova. SDP stoji iza donacije Electi i tu nema nikakvih tajni. Nitko to nije skrivao".

Što se tiče tolikog spominjanja glasovanja dijaspore, Milanović kaže da ga ljuti "kad ih se optužuje za šovinizam". "I moja je obitelj podrijetlom iz Hercegovine, kao i 90 posto stanovnika sinjske krajine. Za nas nema razlike među onima koji tu žive, ma od kuda god se doselili ovdje. Posljednjih dana u kampanji sam se sreo s puno ljudi koji su se doselili iz BiH i svi su više nego dobrodošli da glasuju. Tu nema diskriminacije," poručuje Milanović. 

"HDZ - trg političkih mališana"

Na optužbe HDZ-a da posljednjih dana bježi od tema poput onih gospodarskih, Milanović kaže da "ne bježe oni od tema, nego se time bave na trgu političkih mališana."

Milanović je najavio da će SDP donatore za svoju predizbornu kampanju objaviti u petak, no dodaje kako je "pravo pitanje koliko stoji kampanja HDZ-a jer je iz medija očito da ona stoji puno više od najavljenih 18 milijuna kuna". Predsjednik SDP-a je rekao kako nema pitanja koje se ne smije postaviti kad su u pitanju novci, "jedino da se to pitanje ne smije postaviti ako se zovete Ivo Sanader".  "Kažem vam da njihova predizborna kampanja stoji na desetke milijuna kuna", rekao je Milanović.

D.M.
Foto: L.T.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara